Har språket du bruker på nett noen betydning?

Jeg visste at jeg hadde lest en artikkel om en arbeidsgiver som sa han ikke ville ansette folk som hadde skrivefeil. Takk og pris er det god hjelp å få av twittervenner når man ikke finner det igjen, så @ghveem hjalp meg ut – også denne gangen. Jeg tenkte jeg skulle bruke det utgangspunktet for en diskusjonsoppgave fordi også språket man bruker er en del av ens sosiale identitet – og her er mitt forslag:

 

5 kommentarer

 1. Rettskrivingsfassister finnes også i norge, jeg mener rettskrivingsfascister finnes også i Norge. 🙂

  I kommentarfelt og forum har det vært vanlig å påpeke skrivefeil. Og så påpeker nestemann: du er ikke feilfri du heller, og så fortsetter nestemann.

  Jeg synes jeg nå ser en ny trend. Flere og flere er opptatt av mening og klarer finne den selv om skriveren gjør grammatiske feil.

 2. Hei og takk for kommentar. Jeg er enig med deg i at når det gjelder enklere skrive- og grammatikk-feil så ser man nok lettere mening enn å fokusere på språk etterhvert. Men hva med en som uttrykker seg «skjer’a? kulern @home» osv – hvordan blir du da oppfattet?

 3. Hei igjen, jeg sitter å kulern @home. D va så fett i helga, nå skal jeg chille hele dagen. Youtube vet du, mye bra der. Zaz og Yves Jamait, skikkelige greier ass.

  — Nei, jeg gir opp.

  Det er vanskelig å spille en rolle som noe en ikke er. Jeg ser likevel godt voksne, seriøse skribenter krydrer Facebook-kommentarene sine med som morsomme z-ord. (Det er mange år siden jeg fikk koz fra elevene mine.)

  En blir selvsagt påvirket av miljøet er er i, verbalt og skriftlig og det er ikke forbudt å være ung og ureflektert.

  Jeg synes du er implisitt litt moraliserende i oppgaven og at oppgaven er vel pedagogisk farget. Jeg forstår at den skal brukes som utgangspunkt for en diskusjon, men jeg har en del favoritt- tema som tangerer oppgaven.

  De som skriver språklig og stilistisk bra, får lettere lederjobber. Selv om lederen egentlig skal forholde seg til mennesker og ikke tekst. Er detaljene de viktigste? Er krøller på skjorta farlige?

  Jeg synes lite om folk (som han der fyren du nevner) som er oppvokst i et språklig rene omgivelser og har en medfødt evne for språklig korrekthet, okker seg over å lese tekster som ikke tilfredsstiller hans kvalitetskrav.

  Det som jeg synes både er sløvt og hovent, er å utelate og bruke stavekontroll. Jeg husker ennå lederen som hadde tenkt å bli journalist og derfor skrev alltid rett. Men en gang skrev han: «entrepenør». Det hadde jeg også gjort, hvis ikke hadde stavekontroll eller tenkt på entreprise.

  Alle vet vel hvor lett det er å installere en stavekontroll som følger en over alt?

 4. Jeg vet ikke sikkert, men tror det kommer av lovprise – man takker og lovpriser, omtrent som du trodde.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s