Spådommer om utdanning fra 2001

14.04.12 at 19:04 Legg igjen en kommentar

I dag har jeg sett litt på spådommene om utdanning fra 2001 om utdanning i framtiden – og ser at vi kanskje ikke har helt kommet dit ennå…

  • Utdanning vil ikke være definert til en spesiell plass, nye teknologier kan gjøre et hvilket som helst område til klasserom. Man kan ha klasserommet ute i samfunnet der de virkelige sakene skjer.
  • Utdanning vil ikke skje til definerte tider, den er drevet av behov og «just in time»-tenking, den kan skje hele døgnet og alle dager, synkron eller asynkron.
  • Utdanning vil ikke være begrenset til en enkelt lærer, lærere er ikke den eneste måten å utdanne elever på, læring er et resultat av samarbeid og gruppearbeid. For at dette skal skje må hele samfunnet bli involvert i utdanning av elevene gjennom virtuell interaksjon rundt på hele kloden.
  • Utdanning vil ikke bare være begrenset til mennesker, nye digitale verktøy med kunstig intelligens-systemer og smarte agenter kan lære seg våre behov. Vi kan tilpasse læringen med slike anordninger.
  • Utdanning vil ikke bare bli begrenset til papirbasert informasjon – det er fortsatt rom for papirmateriell, men digital håndtering er foretrukket når det gjelder å finne, lagre, organisere og gjenfinne informasjon.
  • Utdanning vil ikke bare være begrenset til å huske innhold, å gjengi er ikke det samme som å huske – vi trenger mer. Det kommer et skifte fra å være spesialister til å bli generalister, men også mot å ha effektive analytiske evner.
  • Utdanning vil ikke være definert som lineær læring – alle tidligere generasjoner ble lært opp med papirmateriell og de lærte fra venstre mot høyre, fra topp til bunn – og på en strukturert og sekvensiell måte. I dag bruker vi både lyd og lys, vi ser skjermbilder, interaktivitet og vi ønsker umiddelbar tilgang til kunnskap. Vi har annerledes kognitive prosesser som bruker andre områder av hjernen til å lære å trekke ut informasjon.
  • Utdanning vil ikke være begrenset til en intellektuel elite, nye smarte verktøy gjør at flere kan delta. Ordinære mennesker kan gjøre ekstraordinære ting og har tilgang til alle mulige typer av nyttig informasjon.
  • Utdanning vil ikke være begrenset til oppvekstårene, før gikk man på skolen og så ble man utlært. I dag snakker vi om livslang læring, og de som tror de er ferdig utlært er naive og urealistiske.
Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen. Tags: , , , , .

Aktive taksonomiverb med refleksjonsspørsmål [plansje] Flertallsformen av anekdote er ikke data

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 509,969 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: