Bleieskift? [undervisningstips]

De siste dagene har det blitt debattert også på Twitter om artikkelen som stod i Aftenposten om at de to mennene som var ansatt i en barnehage på Jæren skulle slippe å bytte bleier. En slik artikkel er ypperlig utgangspunkt for diskusjoner i klassen, og her er noen (raske)  forslag til diskusjonsoppgaver fra min side.

Kompetansemål her kan f.eks. være i samfunnsfag (4. trinn: gje døme på ulike forventningar til gutar og jenter og drøfte korleis forventningane kan opplevast, 7. trinn: beskrive roller i sin eigen kvardag og undersøkje kva forventningar som knyter seg til desse rollene, VG1: forklare kvifor kjønnsroller varierer mellom samfunn og kulturar og diskutere kvifor kjønnsrollene endrar seg over tid) og i norsk (4. trinn: lytte til andre, uttrykke og grunngi egne standpunkter og vise respekt for andres, 10. trinn: uttrykke egne meninger i diskusjoner og vurdere hva som er saklig argumentasjon, VG1: bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner og vise åpenhet for andres argumentasjon). Man kan også bruke artikkelen og se på det som står der for å vurdere hva som er fakta og hva som er påstander/argumenter. Her er oppgaven:

I en artikkel i Aftenposten kom det fram at de mannlige ansatte i en barnehage slapp å bytte bleier, og at barnehagestyrer mente at dette var et tiltak som gjorde at menn ville være i jobben.  Andre er uenige og mener at dette er helt uproblematisk, og at menn som vurderer jobb i barnehage ikke nevner bleieskift som en utfordring – at de er mer opptatt av hvilke andre typer aktiviteter som foregår i barnehagen.

 • Mener dere at barnehagestyrer har et reellt eller gammeldags syn på dette med bleieskift og menn? Hvorfor?
 • Tror dere denne type initiativ vil gjøre at flere menn vil jobbe i barnehage, eller er det andre ting som må endres – hvilke?
 • Enkelte hevder at det egentlig er barnas foreldre som ikke ønsker at menn skal skifte bleier på ungene. Hvis dette er sant; hvilke årsaker kan et slikt syn ha?
 • Finnes det oppgaver i jobber i dag som bare bør utføres av kvinner eller bare av menn? I så fall hvilke og hvorfor?

Generelt sett er det få menn som jobber i barnehage, og mange ønsker at kjønnsfordelingen blant barnehageansatte blir jevnere.

 • Hvilke argumenter blir brukt for å understøtte et slikt utsagn?
 • Barnehage blir sett på som typisk kvinnearbeidsplass. I hvilken grad tror dere dette medvirker til at få menn søker jobber her?

Under følger noen påstander. I hvilken grad er dere enige/uenige i dem – hvorfor?

 • All forskning viser at det er forskjell på kvinne- og mannslønninger. Hvis man vil rekruttere flere menn til yrket kommer man ikke utenom å heve lønna.
 • Det er gammeldags å kalle yrker for manns- og kvinneyrker. I dag kan man bli det man vil, uansett kjønn.
 • Å jobbe med mennesker og omsorg verdsettes mindre enn å drive med business, aksjer og salg. Dette er riv ruskende galt.

Skal man ha mer på kjønnsroller kan man f.eks. stille spørsmål som:

I mediene ser vi ofte menn/gutter og kvinner/jenter framstilt på bestemte måter. De gir oss et syn på hva det vil si å være mandig og å være feminin. Dette kaller vi stereotypier.

 • Hvordan mener dere en mann er forventet å oppføre seg? Og en dame?
 • Er det mulig for en mann utføre typiske kvinneoppgaver uten å være feminin? Hvorfor/hvorfor ikke?
 • Er det mulig for en dame utføre typiske mannsoppgaver uten å være mandig? Hvorfor/hvorfor ikke?

I forbindelse med en slik diskusjon kan man tenke seg at man finner stereotypier i blader, aviser, på nett og lager enten en ordsky med ord som brukes om hhv kvinner/menn for å vise hvordan man bruker språket, eller bruker bildene og lager en collage for å vise hvordan mediene mener en mann/dame skal se ut. Dette kan kobles mot kritisk refleksjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s