Bleieskift? [undervisningstips]

08.04.12 at 16:04 Legg igjen en kommentar

De siste dagene har det blitt debattert også på Twitter om artikkelen som stod i Aftenposten om at de to mennene som var ansatt i en barnehage på Jæren skulle slippe å bytte bleier. En slik artikkel er ypperlig utgangspunkt for diskusjoner i klassen, og her er noen (raske)  forslag til diskusjonsoppgaver fra min side.

Kompetansemål her kan f.eks. være i samfunnsfag (4. trinn: gje døme på ulike forventningar til gutar og jenter og drøfte korleis forventningane kan opplevast, 7. trinn: beskrive roller i sin eigen kvardag og undersøkje kva forventningar som knyter seg til desse rollene, VG1: forklare kvifor kjønnsroller varierer mellom samfunn og kulturar og diskutere kvifor kjønnsrollene endrar seg over tid) og i norsk (4. trinn: lytte til andre, uttrykke og grunngi egne standpunkter og vise respekt for andres, 10. trinn: uttrykke egne meninger i diskusjoner og vurdere hva som er saklig argumentasjon, VG1: bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner og vise åpenhet for andres argumentasjon). Man kan også bruke artikkelen og se på det som står der for å vurdere hva som er fakta og hva som er påstander/argumenter. Her er oppgaven:

I en artikkel i Aftenposten kom det fram at de mannlige ansatte i en barnehage slapp å bytte bleier, og at barnehagestyrer mente at dette var et tiltak som gjorde at menn ville være i jobben.  Andre er uenige og mener at dette er helt uproblematisk, og at menn som vurderer jobb i barnehage ikke nevner bleieskift som en utfordring – at de er mer opptatt av hvilke andre typer aktiviteter som foregår i barnehagen.

 • Mener dere at barnehagestyrer har et reellt eller gammeldags syn på dette med bleieskift og menn? Hvorfor?
 • Tror dere denne type initiativ vil gjøre at flere menn vil jobbe i barnehage, eller er det andre ting som må endres – hvilke?
 • Enkelte hevder at det egentlig er barnas foreldre som ikke ønsker at menn skal skifte bleier på ungene. Hvis dette er sant; hvilke årsaker kan et slikt syn ha?
 • Finnes det oppgaver i jobber i dag som bare bør utføres av kvinner eller bare av menn? I så fall hvilke og hvorfor?

Generelt sett er det få menn som jobber i barnehage, og mange ønsker at kjønnsfordelingen blant barnehageansatte blir jevnere.

 • Hvilke argumenter blir brukt for å understøtte et slikt utsagn?
 • Barnehage blir sett på som typisk kvinnearbeidsplass. I hvilken grad tror dere dette medvirker til at få menn søker jobber her?

Under følger noen påstander. I hvilken grad er dere enige/uenige i dem – hvorfor?

 • All forskning viser at det er forskjell på kvinne- og mannslønninger. Hvis man vil rekruttere flere menn til yrket kommer man ikke utenom å heve lønna.
 • Det er gammeldags å kalle yrker for manns- og kvinneyrker. I dag kan man bli det man vil, uansett kjønn.
 • Å jobbe med mennesker og omsorg verdsettes mindre enn å drive med business, aksjer og salg. Dette er riv ruskende galt.

Skal man ha mer på kjønnsroller kan man f.eks. stille spørsmål som:

I mediene ser vi ofte menn/gutter og kvinner/jenter framstilt på bestemte måter. De gir oss et syn på hva det vil si å være mandig og å være feminin. Dette kaller vi stereotypier.

 • Hvordan mener dere en mann er forventet å oppføre seg? Og en dame?
 • Er det mulig for en mann utføre typiske kvinneoppgaver uten å være feminin? Hvorfor/hvorfor ikke?
 • Er det mulig for en dame utføre typiske mannsoppgaver uten å være mandig? Hvorfor/hvorfor ikke?

I forbindelse med en slik diskusjon kan man tenke seg at man finner stereotypier i blader, aviser, på nett og lager enten en ordsky med ord som brukes om hhv kvinner/menn for å vise hvordan man bruker språket, eller bruker bildene og lager en collage for å vise hvordan mediene mener en mann/dame skal se ut. Dette kan kobles mot kritisk refleksjon.

Advertisements

Entry filed under: læring. Tags: , .

Usynlighetskapper [undervisningstips] Hvordan sitere en tweet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

 • 515,969 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 322 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 322 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: