Mord i påskefjellet [Mysteriespill]

I tråd med noen tidligere innlegg (bankranet og mysteriespill)  kommer nok et mysteriespill – egnet til bruk for diskusjonsøving i klassen (problemløsning, samarbeid, kreativitet). De jeg har lagt ut tidligere har vært prøvd ut i vgs og 10. klasse – og tilbakemeldingene er at dette var veldig kjekt. Dagens oppgave er kanskje vanskeligere, men litt utfordring må det være i påsken – som også er kriminalromanenes høytid.

Så over til dagens diskusjonsgåte, og elevene må finne ut hva som er mordvåpen og motiv. I tillegg til sporene i lista under er det også noen spor i innledningen denne gangen…

Det var 1. påskedag – på ettermiddagen, omtrent kl 16 – og inspektør Hauge var blitt sendt avgårde til en hytte oppe i dalen. Grunnen var et dødsfall, og Hauge gledet seg ikke – han hadde ingen stor erfaring med slikt. Vanligvis var det ganske fredelig i den lille bygda, men i påsken kunne det bli en del fyllebråk med hytteturistene. Han var glad for at det var bilvei helt fram, det var ganske kaldt – gradestokken hadde krøpet ned mot minus 20 de siste dagene og vårfølelsen han hadde i uka før påske hadde helt forsvunnet.

Det var en flott hytte, og fra takskjegget hang det noen flotte istapper og blinket i solen. Utenfor hyttedøra stod det flere par ski, og jammen var det ikke et gammelt treskipar der også. Madshus. Han husket at han en gang hadde hatt slike selv og tok tak i den nærmeste skien. Det klistret seg noe til hånda – skiene hadde vært smurt med rødt klister. «Uff da» sa han til seg selv – «er det ikke typisk at jeg skal måtte be om en klut med en gang jeg kommer inn døra. Så mye for å virke profesjonell.»

Inne i hytta var legen allerede kommet og stod bøyd over den livløse skikkelsen som lå ved kjøkkenbenken. På disken kunne Hauge se en stor lammestek som tydeligvis nettopp var tatt ut av ovnen, den skulle nok holdt til middag for alle både i dag og i morgen tenkte han for seg selv. I tillegg stod det mange glass og tomflasker, det hadde tydeligvis vært litt av et festlig lag der dagen før skulle han dømme ut fra antallet.

Legen kunne fortelle at dette ikke var et naturlig dødsfall fordi den døde tydeligvis var blitt slått ned med en hard gjenstand, og deretter var noe spisst stukket inn i brystet og hadde truffet hjertet. Hauge så seg rundt og så ishakken som lå borte ved døren og lurte på om det kunne være noe slikt som hadde vært brukt. Legen fortalte at det sannsynligvis var noe som var enda smalere og spissere enn den, og legen kunne heller ikke se noe annet i rommet som kunne vært brukt for å slå ned Jens. Men det aller merkeligste var at det ikke var noe spor av blodsprut på genseren til avdøde – slik man kunne forvente når våpenet ble trukket ut igjen.

Spor:

 • Den avdøde var Jens Hansen, en kjent investor. Han var kommet alene til hytta.
 • Anders Andersen var børsspekulant, og hadde tjent gode penger på et oppkjøp uka før påske.
 • Sissel og Nils Jensen hadde reist avgårde på skitur kl 10.00 sammen med Runa og Jens. De kunne vise fram bilder av at de var på Storenuten – og de var kommet tilbake kl. 15.30. Det stemte med tiden det tok å gå fra hytta til Storenuten og tilbake igjen.
 • Det var Anders Andersen og hans kone Eva som eide hytta.
 • Treskiene som Hauge nostalgisk hadde sett på utenfor hyttedøra tilhørte David Olsen.
 • Runa kunne fortelle at Eva og Anders knapt hadde vekslet ord med hverandre hele påsken, og at Anders hadde uttrykt at det var godt de hadde laget en ekteskapspakt hvor utroskap medførte at det ikke ble noe deling av boet ved skilsmisse.
 • David Olsen hadde tidligere vært en suksessrik bedriftseier, men nedgangstidene hadde ført til store nedskjæringer og oppsigelser.
 • Jens Hansen hadde drukket tett kvelden før,  hadde oppført seg svært krakilsk og vært kranglete.
 • Eva Andersen hadde satt inn lammesteken i ovnen.
 • Nils Jensen hadde snakket til Jens Hansen like etter middagen på påskeaften for å få ham til å oppføre seg bedre. Jens Hansen hadde svart med at det var slett ikke alle andre som hadde rent mel i posen der i stua – og at han skulle nok vite å avsløre dem.
 • Jens Hansen hadde sagt at han skulle gi dem en gåte om hvem han ville avsløre, så kunne de tenke på saken resten av kvelden. Gåten var «tilsammen utgjøre dere den ene».
 • David fortalte at det hadde vært kjempeflott skiføre på turen til og fra Breistølen.
 • Etter at alle de andre hadde gått til sengs hadde Runa hørt at Anders Andersen hadde kranglet med Jens Hansen nede i stua.
 • Genseren til Jens Hansen, den avdøde, var fuktig på brystet.
 • Jens Hansen hadde gått sammen med Sissel og Nils på ski, men hadde snudd etter omtrent halvannen time fordi han var kald og han hadde ikke med seg ekstra tøy.
 • Det viste seg at fryseren var ødelagt, så frossenvarene var satt ut siden det var så kaldt – og de hadde brukt istappene for å lage isbiter til drinkene på påskeaften.
 • Like før krangelen mellom Runa og David hadde Sissel hørt at Eva hadde sagt «i morgen kjære» ute i gangen. Hun mente derfor at Runa bare prøvde å sette Eva og Anders i et dårlig lys ved å si at de ikke snakket med hverandre.
 • Anders forklarte at Jens hadde beskyldt ham for å være en svindler som drev med innsidehandel rett før de skulle legge seg påskeaften. De andre hadde allerede lagt seg så han trodde ikke de hadde hørt noe. Deretter hadde de begge gått til sengs.
 • David Olsen hadde nettopp giftet seg for 2. gang, og denne gangen var hans kone 20 år yngre enn ham.
 • Sissel Jensen trodde at Runa Olsen bare hadde giftet seg med David på grunn av pengene. David var jo så mye eldre, og egentlig ikke noe særlig å se til. Litt prippent la hun til at kanskje David ville ha noe pent å vise fram for de andre.
 • Runa Olsen hadde flørtet med både Anders Andersen og Jens Hansen på påskeaften.
 • Sissel Jensen hadde hørt krangling fra soverommet til Runa og David sent på påskeaften, og at Runa hadde sagt at hun ikke trodde han var slik en fattiglus som var bedriftseier.
 • Legen mente at mordet var begått mellom kl. 13 og 14 på 1. påskedag.
 • Eva Andersen og David Olsen hadde reist avgårde på ski til Breistølen like etter at Sissel, Jens og Nils hadde gått fra hytta. De hadde kommet fram i tolvtiden, og siden været var så fint hadde de sittet der i en drøy time før de hadde reist tilbake til hytta og funnet Jens livløs, og hadde deretter ringt legen.
 • Den eneste som ikke hadde reist med noen andre var Anders Andersen . Han hadde reist avgårde med bilen rett etter frokost fordi han skulle klatre i et frossent fossefall, og kom tilbake rett før inspektør Hauge kom inn hyttedøra.
 • Eva og David var gode venner. Nils mente å ha hørt at de faktisk var barndomskjærester.
 • Senere i etterforskningen viste det seg at Anders ikke hadde drevet med innsidehandel, så Jens hadde tatt feil i sine beskyldninger.

Forslag til løsning finnes her. OBS oppdatering: Det viste seg at Runa var falt ut av teksten for meg, hun er på skitur med Nils, Sissel og Jens – rettet i teksten over nå.

Reklamer

One comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s