Bilde av vår verden?

For ikke lenge siden så jeg et program hvor det blant annet var en sak med en russisk samfunnskritiker under Stalin-tiden. På den tiden var avisene fulle av lovord om hvor godt de hadde det i landet, hvor lykkelige alle var og hva slags egenskaper som var viktige å ha. Han skrev dem akkurat som de stod, og det ble nesten en slags novelle. Det eneste han la til var helt på slutten – og det han la til var «etcetera». I samme stil har jeg i dag funnet noen overskrifter fra to av våre riksdekkende aviser. Kanskje en slik øvelse kan være noe for norsk eller samfunnsfag?  Er det dette vi er opptatt av i dagens samfunn? Hvorfor?

Her krasjer dødstoget. Mann drept av «sofasurfing». Anmelder rekordforsøk på snøskuter. Fet melk og storfekjøtt kan være dårlig for kvinners hjerter. Rømmer fra skyhøy ledighet – søker lykken i Oslo. Drapssiktet knivstakk seg selv for å lure oss. Dette må alle kvinner vite – slik merker du hjerteinfarkt. Er du farlig overvektig? Her kommer det beste været. Stasjonsvogn med god plass til bagasjen. Brann utklasset Lillestrøm. Da TV-spillene ble farlige. Her ligger landets dyreste hytter. Elefant-massakren mangler sidestykke. 15 skjønnhets-produkter du trygt kan kjøpe billig. Her er maten som kan beskytte deg mot farlige sykdommer. Hvor dyre vesker skal Mette-Marit få lov til å ha?

Reklamer

2 comments

  1. Nå har jeg ikke forsøkt å finne ut hvilke to riksdekkende aviser som var kilde til overskriftene, men jeg er helt sikker på at det ikke er dette vi er opptatt av i dette landet – ikke alle i hvert fall. Hvis man følger med på avisenes opplagstall, er det mye oppløftende lesing. Det virker som stadig flere er lei av overfladiskheten, og søker mer dyptpløyende informasjon.

  2. Jeg hentet overskrifter fra nettutgavene av VG og Dagbladet i går kveld, riktignok ikke alle fordi det også var en del sport. Hensikten var å vise en tilnærming til å jobbe med medier og samfunnskunnskap. Jeg håper også at vi ønsker å gå dypere inn og ikke være overfladiske 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s