Variasjon må være nøkkelordet

I dag har jeg ryddet litt på PC’en og kommet over mange ting jeg har tatt vare på med tanke på å lese gjennom senere. Noe av det har inspirert meg til et lite blogginnlegg. Først og fremst dette med variasjon.

For ikke lenge siden så jeg TV-programmet med Hans Rosling og statistikk, sikkert i likhet med mange av dere. Noe av det jeg bet meg spesielt merke i var dette med gjennomsnitt. Han påpekte at hvis man så på hvor mange ben en svenske har i gjennomsnitt så ville de fleste ligge over gjennomsnittet – av den enkle grunn at et mindretall har ingen eller ett ben, samtidig som ingen har tre ben. Det ville føre til et snitt på 1,98 ben eller noe slikt, og da vil de fleste ligge over.

Beregning av gjennomsnitt er derfor ikke alltid så heldig, noen ganger er det variasjon som er cluet. I dag er det også vanskelig å si hvordan en gjennomsnittsnordmann er fordi vi består av en mix av folk fra ulike deler av verden og av ulike kulturer. Det er variasjonen vi må måle.

I skolen må man kanskje også tenke på samme måte i forhold til IKT, det er ikke sikkert at det er så bra å se på gjennomsnitt – noen bruker ikke IKT eller i liten grad i undervisningen, andre bruker det mye. Og av de som bruker det mye er det noen som bruker det på en god måte og andre på en mindre god måte. Hva vil da et gjennomsnitt fortelle oss? Jeg er derfor tilhenger av å tenke å løfte hele skolen og ikke bare enkeltlærere i disse sammenhenger, men tradisjonen ligger fortsatt på personlig kompetanseheving…Når det gjelder selve undervisningen kunne man kanskje også tenke seg at det ikke er et enten eller – og figuren under kan kanskje illustrere at likevekt kan være bra (den har jeg for øvrig omsatt fra en presentasjon laget av Charles Fadel).


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s