Hva hvis – parallelle universer

I dag har jeg hatt litt moro av å prøve å forestille meg et uendelig antall parallelle universer etter å ha sett et program på National Geographic tidligere i dag. Teoriene bak det virker utrolig nok ikke så utrolige når de blir presentert – å prøve å forestille seg det i praksis er derimot noe helt annet. I korte trekk kan en teori forklares med at hver gang noe skjer, skjer også noe annet – f.eks. hvis man kommer til et kryss og lurer på om man skal gå til høyre eller til venstre og bestemmer seg for høyre, da vil et parallellt univers oppstå samtidig hvor man også går til venstre. Et annet valg man viser som eksempel er på kaffebar og valget står mellom en vanlig kaffe og en latte – da blir det to ulike univers hvor man i det ene drikker kaffe og i det andre latte. På den måten blir det et uendelig antall slike universer – spesielt siden alle tar mange ulike valg hver eneste dag.

Man kan jo prøve å forestille seg noen scenarioer som følge av dette – et eksempel som blir tatt fram er at tyskerne vant 2. verdenskrig og resultatet er at USA nå er en fascistisk styrt stat, og hvor Hitler er den som er avbildet på pengesedlene. Slike scenarioer synes jeg burde være et must å diskutere i skolen – det kan nok føre til interessante teorier. Hva slags språk er f.eks. mest brukt i en slik verden? Hva slags befolkning har vi nå? Hvilke ting ville vi ikke hatt som følge av at noen av de som har gjort store ting eller funnet opp viktige ting ikke lenger eksisterer fordi enkelte folkegrupper har rett og slett blitt fjernet som følge av et slikt regime? Hvilke verdier ville råde?

Tenk enda lengre tilbake i tid. Steinalderen. Tenk et univers hvor man ikke fikk laget ild. Hvordan vil den utvikle seg – eller vil den det i det hele tatt? Lengre fram: Norge løsriver seg ikke fra Sverige – hvordan ville det vært i dag? Eller et Norge som ikke har funnet olje i Nordsjøen?

Hvis man tenker på store oppdagelser eller oppfinnelser som vi kjenner og som har hatt stor betydning for oss – hva ville det være som har størst betydning å ikke være oppdaget eller oppfunnet i en annen verden? Er det Internett? Er det penicillin? Er det hjulet? Ilden? Hvordan ser en slik verden ut?

Selv har jeg foretatt dette lille tankespinnet i etterkant: Tidligere har jeg nevnt at jeg har hatt litt moro av å ha tittelen og sjangeren til ei bok, men at resten mangler (tittel: Siste buss til Barcelona, sjanger: psykologisk thriller) – og i et parallellt univers har jeg faktisk alt skrevet den. Dessverre er det nok slik at selv om den ble en storselger i ett univers har den blitt en flopp i et annet….

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s