Engasjerte elever programmerer spill

13.10.11 at 13:43 2 kommentarer

I går var jeg på Hundsund igjen, og noe av tema i går var Kodu – eller rettere sagt programmering i Kodu. Kodu kan lastes ned gratis og virker på PC og Xbox – og det er en måte å programmere på som er tilpasset barn, og mer informasjon finner du her. Klassen jeg var i var en 8. klasse – så ca 30 13-åringer var i sving.

Jeg brukte kanskje 15-20 minutter på introduksjon for elevene, det var første gang noen av dem hadde sett dette programmet. Det viktige her er å forstå at ting må komme i rekkefølge og at man må være eksakt i hva man ønsker, man må forstå at systemet er når slik og så – da slik og så. Jeg var litt spent på mottakelsen fordi sammenlignet med spill man kan kjøpe blir dette veldig enkelt i designen.

Elevene jobbet sammen i grupper og de fikk noen oppgaver av meg – f.eks.:

  • Sett på plass følgende objekter; Kodu og epler. Få Kodu til å spise epler, enten gjennom at Kodu automatisk går til eplene eller gjennom at dere styrer med tastatur (enten piltaster eller bokstaver).
  • Lag noen røde og noen grønne epler. Få Kodu til bare å spise de grønne eplene. 
  • La Kodu kunne spise både grønne og røde epler. Gi plusspoeng for å spise grønne epler og minuspoeng for å spise røde epler. Når dere når en viss poenggrense skal spillet avsluttes og det skal komme opp «Winner».

Det tok ikke lang tid før elevene kom med løsninger på problemene, og det var ganske hektisk aktivitet og diskusjon i gruppene. Når man fikk det til var det tydlige verbale utbrudd som viste at de var fornøyd med seg selv – og når man ser gleden over å mestre noe på en slik måte er det veldig inspirerende.

Noen tok det raskt videre og fant ut at de kunne lage ulike typer terreng, og ikke minst at de kunne lage multiplayerspill – den ene styrte et objekt med piltaster og den andre med bokstavtaster….spesielt når de fant ut at de kunne skyte missiler.

Så selv om programmet er enkelt med lav brukerterskel og om grafikken ikke er så veldig spenstig synes jeg at i forhold til digital kompetanse som; bruke digitale verktøy til problemløsning, samarbeid, kreativitet og utforskning – ja, da var Kodu midt i blinken. Flere lurte faktisk på om de kunne laste det ned hjemme – og senere skal denne klassen også overføre til Xbox ting de har laget, og det regner jeg med blir stas.

Hva annet kan man lære av dette? Jeg så det som et utgangspunkt for programmering siden de også deltar i First Lego League og skal programmere roboter til å utføre visse oppgaver. Det handler om å tenke logisk, og man kan lage spill som handler om læring – det spørs bare hva man programmerer inn. At elevene hadde det gøy var jeg i alle fall ikke i tvil om.

Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen. Tags: , , , .

Gammeldagse gåter (og lysbildeframvisning fra SkyDrive) Gjør leksene for lærerens skyld

2 kommentarer Add your own

  • 1. Sven Olaf Brekke  |  14.10.11, kl. 06:05

    Interessant Eva. Har du noen link til info om hvordan en programmer for xbox?

  • 2. evabra  |  14.10.11, kl. 09:37

    Her tenkte vi bare å bruke Kodu – da kan programmet overføres til Xbox.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

  • 509,283 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 318 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 318 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: