Kost meg med lesebrett i helgen

Før helga fikk jeg mitt lesebrett i posten, en Bookeen (Cybook Orizon) – og har kost meg med å lese noen romaner (for å være eksakt 5 stk) i helga. Så var det verdt prisen?

Jeg kjøpte min via digitalbok.no – og jeg synes nok prisen er i stiveste laget. Samtidig var det dette med at den rommer så mye, og jeg har ikke vært fornøyd med å lese bøker på nettbrettet – og lesebrettet var mye mer behagelig i så måte. Det passer bedre i hånda, er veldig lett og skjermen blir jo en annen opplevelse enn PC og nettbrett siden den ikke er så opplyst. Det siste var egentlig nesten litt uvanlig, var så jeg kunne tenkt meg noe mer kontrast enn det som er – men er nok mer vane enn ulempe egentlig.

Jeg leser raskt, veldig raskt, og slik sett blir lesebrettet litt tungvint for meg fordi jeg må bla så ofte. Akkurat touchskjermen for å bla om sidene var jeg ikke direkte imponert over, så jeg har fått meg en teknikk med blaknappen i stedet og det fungerer greit. En annen ting jeg liker er kjempegod batterikapasitet – for meg som er mye på reise er det en fordel med noe som ikke trenger lading så ofte.

Lesebrettet skiller seg ut fra andre brett ved at den egentlig bare skal brukes til å lese bøker. Ikke surfe på nett, tegne, bruke som kalender osv. Er det råflott å ha noe som bare skal brukes til en ting? Tja, det kan man kanskje si. Jeg ser i alle fall at jeg skal ha stor glede av den som er så mye på reise og som er så glad i å lese. Til skole? Tja, ikke helt overbevist – og det er to grunner til det. Den første er opplagt: prisen. Det andre er at jeg mener at digitale læringsressurser ikke handler om å kunne lese en bok i flere typer formater; innbundet eller heftet, som pdf eller epub osv – der må det mer funksjonalitet inn i form av hyperlenker, interaktivt materiale osv. Og her er ikke lesebrettet løsningen. På den andre siden: hvis man tenker seg at alternativet er sekken full av tunge bøker vs et lesebrett som nesten ikke veier noe er jo valget enkelt. Det handler rett og slett om hvordan man tenker seg stoffet skal bli presentert. Jeg tror nok at hvis man tenker bare lesestoff så kan det kanskje svare seg å få lagt over alt pensum til lesebrett og bruke det, men tenker man digital læringsressurs er det helt noe annet.

Ellers var det greit å legge over bøker, og jeg leker meg også med noe programvare for å gjøre om mye av mitt eget til riktig format for lesebrett (og nettbrett) – riktignok med ikke helt forventet resultat ennå…

Reklamer

2 comments

  1. Leser raskt i sin alminnelighet, og da blir lesebrett litt tregt for meg – det var det jeg mente. Samme med lydbøker – leser raskere selv enn å bli lest høyt for. Hvis ikke det var leseteknikken i seg selv du lurte på?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s