Nyttige leksjoner for studenten

Når de håpefulle skal starte på høyere utdanning er det nok først og fremst fagene som står i fokus, men det er så mange andre ting de også må lære seg. Jeg arbeidet tidligere med studenter – og har sett både det ene og det andre, både positivt og negativt – og det er noen ting i tillegg til studiet de bør lære seg.

Mange studenter har med seg mor og/eller far når de kommer til studieplassen – slik at de kan få hjelp med flyttingen. Men – det er ikke mor og far som skal ordne opp og finne ut av ting, du er nødt til å ta ansvar selv. Det kan være alt fra å finne ut hvor du skal være, når ting skal leveres, hvordan du melder deg opp til eksamen, hvordan søke studielån osv når det gjelder skolen. Utenom skoletid er det en rekke andre ting som skal læres; lage seg middag, vaske klær, betale regninger i nettbank, levere selvangivelse, få time hos tannlege og lege, sy i en knapp, stryke klær. Be gjerne om hjelp og råd, men vær selvhjulpen.

Mange sliter med økonomien, de er ikke vant til å styre den selv – mange har fått det de har behov for av sine foresatte. Nå er det på tide å styre økonomien selv, og det kan være vanskelig. Jeg tror det var en fordel når Lånekassa endret fra to store utbetalinger til månedlige – det var i alle fall til god hjelp for mange når husleie og andre nødvendigheter skulle betales. Men tenk også på at det kommer en tid etter studietiden – en tid hvor man skal etablere seg (for du har vel ikke tenkt til å flytte hjem til mamma og pappa igjen?). I dagens boligmarked er det store krav til egenkapital – og har du anledning til å legge litt til side av studielånet eller penger du tjener utenom studiene har du en stor fordel når du skal ut i arbeidslivet.

For en stund siden lagde jeg noen oppgaver knyttet til et innslag om at norske ungdommer ikke ville jobbe i hamburgerbar. Man var nødt til å hente inn svenske ungdommer for å få gjort jobben. Noen ganger er det slik at man må gjøre ting man ikke nødvendigvis har veldig god lyst til å gjøre, men man må gjøre det beste ut av det. Livet er ikke slik at man kan velge fritt til enhver tid eller at man alltid bare kan gjøre ting man liker. Det kan faktisk være slik at disse tingene kan hjelpe deg videre også – i alle fall får du med deg noen erfaringer.

Hold deg unna de som har dårlig påvirkning på deg. Det er din framtid det er snakk om, og så får de andre gjøre som de vil. Noen blåser i studiene og regner med å ta opp igjen eksamen på et senere tidspunkt, andre fester døgnet rundt – bare fordi de kan. Selvfølgelig skal du ha det moro, men jeg har sett mange som ikke har blitt ferdig med studiene fordi de har prioritert helt andre ting i studietiden. Det samme med de som stadig bytter studier for å finne hva de virkelig har lyst til å studere – jeg har en mistanke om at det ofte handler om å finne den letteste utveien. Hva er ditt mål med studiene? Er det bare å stå eller er det å lære noe du kan bruke senere? Er det slik at studiet du går på er helt feil for deg så er det greit å bytte studieretning, men gjør så godt du kan på de fagene du allerede er i gang med fram til et nytt semester starter. Disse studiepoengene kan komme til nytte senere, og tiden du bruker blir ikke bortkastet.

Sett av tid til å gjøre det du liker – kanskje er det bare å lese en god bok eller å reise på treningsstudio. Kanskje du liker å male eller danse? Kanskje du skal prøve noe helt nytt og få noen nye erfaringer?

Det er du som har ansvaret for deg selv, og selv om det er lett å skylde på dårlige forelesere eller vanskelige oppgaver så hjelper ikke unnskyldninger og bortforklaringer på resultatet. Kanskje du må gjøre ting annerledes? Er det mer lesing, annerledes lesing, gjøre mer oppgaver, spørre mer? Noen ganger tar det tid å tilpasse seg – og jeg har sett mange som sliter med spesielt det første året, bare fordi det er en helt ny situasjon. Noen ganger får man det bare ikke til, og det er også en lærdom.

Ikke utsett ting, de forsvinner ikke av den grunn. Mange venter til siste minutt med å gjøre oppgaver og arbeider med skippertaksmentalitet. Noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Å være forberedt og være ferdig med det man skal er alltid en fordel, ikke minst blir det mindre stressende for deg. Skal man spise en hel elefant er det lurt å ta en liten bit om gangen.

Ha en plan for hva du skal gjøre, og planer for hva du skal gjøre hvis den første slår feil. Det handler også her om å være forberedt på hva som kan skje og hvilke muligheter du har – da kan jeg love at ting går mye lettere. Ikke bare på skolen, men også senere i livet. Mange blir helt tafatte hvis ting ikke går helt som planlagt, mange sliter hvis noe slår feil – men det er ingen grunn til å sette seg ned og ikke gjøre noe. Da gjør man rett og slett noe annet – uttrykket at når en dør lukkes så åpnes en annen er det faktisk noe i.

Vær vennlig og imøtekommende, og vis oppriktig interesse for andre – det er det du kommer lengst med. Direkte frekkhet er ikke akseptabelt, og ironi og sarkasmer har en tendens til å bli feiloppfattet også når du egentlig prøvde å være morsom. Man kan heller ikke bare kreve – riktignok har du rettigheter, men det er også noe som heter plikter. Vis takknemlighet overfor de som hjelper deg videre – så kommer du langt. Vær konstruktiv i din kritikk – det er alltid mest fruktbart.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s