Trenger hjelp: hva mener dere digital dømmekraft er?

10.08.11 at 21:22 2 kommentarer

I dag en liten utfordring; hva skal man legge i begrepet digital dømmekraft? Bakgrunnen for spørsmålet mitt er at jeg skal arbeide noe med et prosjekt som omhandler akkurat dette.

Noen sier at det er personvern, opphavsrett og kildekritikk – jeg mener at det også omhandler netikette (hvordan vi oppfører oss på Internett). Hva med digital mobbing – omfattes det av digital dømmekraft? Jeg mener det kanskje hører hjemme under netikette – eller kanskje det ikke gjør det? Er det slik at jeg kan sette likhetstegn mellom digital dømmekraft og digital kompetanse – slik jeg definerer digital kompetanse (problemløsning, samarbeid og deltakelse, kreativitet og utfordring, personlig sikkerhet, netikette, grunnleggende IKT-ferdigheter, informasjonssøk og organisering)? Mange spørsmål, få svar. Kanskje dere har noen? Tar gjerne innspill i kommentarfelt eller via twitter (@evabra).

Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen. Tags: , , , .

Snart skolestart og allerede full fart…. Hva hvis – vi ble invadert av romvesener

2 kommentarer Add your own

 • 1. Céline Thommesen (@sjefsengel)  |  10.08.11, kl. 21:46

  Mange bra spørsmål her, Eva:) Spennende å diskutere disse begrepene, og prøve og lage definisjoner som samsvarer med «meningmanns» oppfattelse. Tror jeg mener at det ikke er noe likhetstegn mellom digital kompetanse og digital dømmekraft. Men, da legger jeg til grunn egne meninger om hva digital kompetanse er…
  For meg er digital kompetanse = teoretisk, teknisk, strategisk, analytisk og operativ kunnskap om digitale muligheter/hjelpemidler/verktøy. Dømmekraf t= hvordan du forvalter og synliggjør denne digitale kompetansen i forhold til omverdenen rundt deg. Med andre ord kan man være en skikkelig nerd, og en racer i programmering, systematisering og f.eks personlig sikkerhet. (definisjonen geek versus nerd er dessuten noe som kanskje har noe for seg i dette?…)

  Men, det betyr overhodet ikke at vedkommende er i besittelse av evnen til hvordan skape eller delta i digitale dialoger, har evne til å formidle et budskap/kunnskap/viktig eller uviktig informasjon, hvordan ikke såre/glede/delta – hvordan trå varsomt ift følelser, bevare rettigheter, respektere personvern, følge regler og lover etc.

  Det ene handler for meg om digital IQ, det andre om digital EQ. Sånn cirka slik tror jeg at jeg mener det hele henger sammen…:)

 • 2. evabra  |  10.08.11, kl. 22:06

  Takk for lang og god kommentar. Jeg er enig i at kanskje det handler mest om IQ og EQ – det er tanker jeg skal ta med meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

 • 508,497 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 317 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 317 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: