Nett-paparazzo

For en tid tilbake skrev jeg blogginnlegget «Jeg spiller ingen rolle om Storebror ser meg» – og det mener jeg fortsatt, men som jeg skrev dengang handler det for meg mest at jeg kan stå for det jeg publiserer på nett. Slik sett har jeg ikke behov for å være anonym – og selv om jeg skriver under kallenavn kan jeg nok ikke kalles anonym likevel siden alle vil finne opplysninger om hva jeg heter og hvor jeg holder til på en enkel måte. Jeg var i London for et par uker siden og har heller ikke problemer med at f.eks undergrunnen blir kameraovervåket – det handler for meg først og fremst om sikkerhet.

Det som er mer bekymringsfullt er når sosiale medier som Facebook starter med ansiktsgjenkjenning. Dette er noe vi kjenner til fra fotobehandlingsprogrammer brukt til egne bilder – her kan vi få tagget alle bilder med hvilke personer som er med i bildet. Nå vil det samme kunne skje med bilder andre legger opp av deg på nett – og det skjer uten ditt aktive samtykke. Det er en stor forskjell for meg å tagge bilder på egen PC til privat bruk og det å bli ufrivillig tagget i bilder andre legger opp. Ikke at det er noe nytt, muligheten for å tagge bilder har vært der lenge – men tidligere har man vært nødt til å gjøre det manuelt, nå kan det skje automatisk. Jeg synes rett og slett det er en uting, selv om man riktignok kan skru av funksjonen «foreslå bilder av meg til venner».

Nå er det ikke det at problemet sannsynligvis er stort for meg personlig. Det er nok ikke mange bilder jeg er tilstede på, men det er noe med at jeg nå føler at alle som måtte være i nærheten med et kamera er en potensiell paparazzo – og jeg har ingen kontroll over hvordan bildene blir seende ut eller hvordan de vil bli presentert på nett. Vi har vel alle ledd litt av håpløse bilder av kjendisene i den kulørte ukepresse, nå kan det fort bli vår tur å være i samme situasjon.

Kanskje det var greiere før når man måtte avgårde å få fremkalt filmen – da måtte man tenke seg om før man tok bildet fordi det også var en kostnad knyttet til det. I dag er det så ufattelig lett å ta mengder med bilder og publisere dem for all verden. Netikette er derfor en svært viktig digital kompetanse. PS: har nå bestilt time hos frisøren – bare i tilfelle…

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s