Når jeg bare får høre det jeg vil høre (eller kan personalifisering gå for langt?)

Når jeg bruker en ordbok på nett vet jeg at forklaringen jeg får på begrepet vil være den samme enten det er du eller jeg som gjør oppslaget, men når jeg gjør et søk på nett er det ikke sikkert at du får fram de samme treffene som jeg gjør. Treffene er nemlig basert på våre «profiler» – man prøver å finne de treffene man anser er mest relevant for deg og meg. Tidligere har jeg skrevet at tjenester som filtrerer informasjon vil det være stort behov for – rett og slett fordi informasjonsmengden på Internett er så stor. Man kan ikke engang tenke seg Internett uten ulike typer søke- og filtreringstjenester – hvordan skulle vi da funnet fram. Skulle nettsidene vært omtrent som i et leksikon eller ordbok – plassert alfabetisk, kanskje med en sortering på land eller språk? Det ville bli veldig lite hensiktsmessig.

På den andre siden er det ikke sikkert at disse personalifiserte filterene bare er et gode. Hvor blir det av dette med kritisk refleksjon hvis vi bare får presentert søk som stemmer med våre preferanser? Hvordan vet jeg forresten hvordan mine preferanser er – jeg finner ikke noen slik profil på meg selv. Den er gjemt hos disse tjenesteyterne, og er basert på hvordan jeg pleier å oppføre meg på Internett – hva jeg søker, hvilke sider jeg går til og sikkert demografiske data av ulik art. Det kan jo være at man har klart å profilere meg ganske nøyaktig, men det kan jo også være at den er helt feil – det vet jeg ikke noe om, men alle som får «tilpasset reklame» i forhold til søk eller på f.eks. Facebook vet at den ikke alltid treffer helt. Skal jeg tolke min profil ut fra hva jeg får av spam i innboksen så er i alle fall profilen min feil.

Men det aller verste er at jeg kanskje bare får informasjon som passer meg, at jeg får bekreftet mine oppfatninger. Er det ikke slik at vi alltid hører mest på de som er enig med oss og så unngår vi å høre for mye på de som har innsigelser – i alle fall i mange tilfeller? Vi leter ofte etter informasjon som bekrefter, og det er her dette med kildekritikken og refleksjonen får lide. Ikke bare de forresten – hva med toleranse, hva med å være nysgjerrig – hvordan skal vi klare å se ulike synspunkter dersom vi aldri blir presentert for dem? Nyansene forsvinner.

Mye av verdien med informasjonsmengden forsvinner dersom vi bare får tilgang til noe av den, og jeg liker ikke tanken på at noen andre – som jeg overhodet ikke kjenner – skal bestemme hva de mener jeg skal se og ikke se. Nå kan jeg selvfølgelig gå til andre nettsider, men spørsmålet er igjen hvordan jeg skal finne de som kan være interessante slik av meg selv. Vår verden defineres av hva vi vet og hva vi ser – tenk bare på historiske tider. Man trodde at verden ikke var så stor, den var avgrenset til området man kjente til. Med oppdagelsesreisende ble synet endret helt – verden ble mye større. Jeg vil være en slik oppdagelsesreisende i informasjonsmengden på Internett, jeg vil gå hvor jeg vil – og ikke bare på den veien som blir pekt ut for meg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s