Jeg blir så lei av å fikse PC’er med spyware

I dag fikk jeg besøk av en bekjents sønn – PC’en fungerte ikke skikkelig og han var ganske fortvilet. Så hva gjør man – jo, prøver å fikse det igjen. Samtidig blir jeg ganske forbannet over disse som sitter og lager ting bare for å skape problemer for andre.

Først ble jeg litt i stuss fordi dette var tydeligvis et slags antivirusprogram, men siden jeg har vært borti denne PC’en flere ganger før visste jeg at dette ikke var noe jeg hadde installert. Likevel så det nokså tilforlatelig ut; Windows Oversight Center, inneholdt windowslogo og det stod en henvisning til Genuine Windows programvare – så jeg kan forstå at denne kunne lure noen og enhver. Typisk noe man får poppende opp på skjermen og trykker på i ren uvitenhet. Problemet var nå at det ikke var mulig å få fjernet stadige meldinger på skjermen om at maskinen innehold virus og trojanere – men jeg kjørte en virusscan for å se om det kunne løse problemet. Jeg hadde tidligere installert Avast på denne maskinen, og ofte løser slike problemer seg ved å kjøre en scan før oppstart – det er noe man kan planlegge skal gjøres og fordelen er at man ofte får tatt filer som ellers legger seg som oppstartsfiler og derfor er vanskelige å fjerne. Det var dette som var tilfelle her – det hadde gjemt seg godt i systemfilene.

Dessverre var dette uten hell, antivirusprogrammet fant ikke noen feil – så da er det til å søke på nett. Jeg fant en oppskrift hvor man skal fjerne bl.a. registerfiler – og det er ikke noe man bare setter igang med uten at man vet hva man gjør. Skal jeg sammenligne det med noe vil det være å begynne å slå ned vegger i et hus uten å vite om de er bærende eller ikke – man kan selvfølgelig ha flaks, men fjerner man en man ikke burde er det fort det blir store problemer. På samme måte med registerfiler – ikke noe problem når du vet hva du skal gjøre, men på lykke og fromme kan det gå riktig galt.

Nå har jeg gjort dette ganske mange ganger etterhvert så med friskt mot gikk jeg igang. Problemet var bare at filene som stod nevnt i oppskriften ikke var å finne i PC’ens registerfiler, med andre ord like langt. Det var ikke mulig å finne andre oppskrifter heller så siste utvei i dag var å bruke systemgjenoppretting. Jeg tok en dato ganske langt tilbake i tid så noen oppdateringer må nok på plass igjen, men takk og pris ble vi kvitt svineriet for denne gangen. Systemgjenoppretting hjelper ikke alltid heller, men er absolutt noe enhver burde lære seg til – så lag et gjenopprettingspunkt allerede i dag!

Dessverre er jeg redd for at gutten snart trykker på noe som han ikke burde på nytt…

Reklamer

One comment

  1. mbam gjer susen på problem som du beskriver.
    eit eller anna må trige at rusket blir starta.starta. sjekk først med msconfig og med autostart frå sysinternals.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s