Når er sosiale medier sosiale?

31.03.11 at 08:35 2 kommentarer

Da var jeg på vei tilbake hjem etter å ha hatt workshop på Ung3.0 – og som vanlig er det hyggelig å treffe gamle og nye bekjente, og noen «gamle» kjente for første gang IRL (in real life). Det er alltid mange nyttige erfaringer å ta med seg videre – jeg likte f.eks. Thomas Vold sin uttalelse i gårsdagens livebloginnlegg om at det er ikke et teknologisk problem at tenåringer søker opp bl.a nakne damer på nett, selv om det er ofte slik det blir håndtert.

Dette fører meg litt videre og til dagens frokostsamtale med Ulf på hotellet. Han har mange interessante tanker, og stilte spørsmålet om hvorfor kaller vi tjenester som Facebook, Twitter o.l. for sosiale medier. Hva ligger egentlig som en definisjon på det å være sosial?

Jeg opplever jo Twitter som veldig sosialt på mange måter, men det ligger noen ting der som jeg ikke har tenkt så mye over tidligere. F.eks. dette med at vi har liten kontroll selv på hvordan vi ønsker å formidle, vi må følge noen fastlagte rammer. Det som har slått meg mer i etterkant av denne samtalen er at på samme måte som i grupper ellers så er det en forskjell på det å stå sammen med noen og det å være med noen. Selv om man står sammen med andre så er det ikke sikkert man er fullverdig deltaker – og kan man da si at gruppen er sosial? På Twitter blir det litt samme sak; du kan velge hvem du vil følge (stå sammen med), men du kan ikke vite om de vil følge deg eller ikke – ja, de kan jo blokkere deg også om de vil – og er det da sosialt? Det blir et samfunn, men kanskje ikke et likeverdig samfunn?

En annen tanke rundt dette er hva slags gruppenormer som gjør seg gjeldende. Jeg har sett enkelte som oppfatter at måten skuespillere opptrer i TV-serier på som en mal for hva som er godtatt sosial oppførsel, og det er jo ofte ikke slik i virkeligheten – se på serier som Sex og Singelliv, Frustrerte fruer og lignende. På samme måte vil man kanskje se på hvordan enkelte voksne oppfører seg i sosiale medier og oppfatte dette som sosial akseptabel oppførsel – fordi man ikke har kompetanse og erfaring til å vurdere. Mange voksne oppfører seg merkelig på nett; de forteller om private hendelser – en jeg så for ikke lenge siden var ei som fortalte om at nå drakk mannen igjen og det var hun så lei av og en annen fortalte at hun var så deprimert og nede. Er dette ting vi ønsker skal publiseres om oss i dag og som alle kan lese – venner, naboer, naboers barn, ungenes venner, potensielle arbeidsgivere, nåværende kollegaer osv. Hva slags rollemodeller blir dette i slike grupper?

Dette er tanker jeg må tenke mer på, og passer forsåvidt godt inn med oppgavesett jeg holder på å lage i forhold til refleksjon rundt dette med gjengtilhørighet og hvorfor man søker sammen i slike grupper.

I morgen er det lærerstevnet i Sogndal som står for tur, der er det OneNote jeg skal presentere – gleder meg 🙂

Advertisements

Entry filed under: IKT i skolen, web2.0. Tags: , , , , .

Liveblog: Ung3.0 (#ung3) Aftermath: Befolkningseksplosjon

2 kommentarer Add your own

 • 1. Ragnvald Holst-Larsen  |  31.03.11, kl. 19:49

  Det er jo akkurat det at sånne som deg orker å dele sine ideer og tanker og ikke minst gode programmer og opplegg som gjør nettet så sosialt.

  Vi får lov å dele av din kreativitet – og det er jo sosialt

  Takk igjen for mange spennende tanker

 • 2. evabra  |  31.03.11, kl. 19:52

  Tusen takk for hyggelig kommentar, det varmet en torsdagskveld 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Note to myself

Finn presentasjonene jeg bruker på slideshare

Sjekk ut ressursene jeg har laget på IKTplan.no

KONTAKTOPPLYSNINGER

Antall besøkende

 • 516,944 besøk

Siste innlegg

Skriv inn epostadresse for å få nye blogginnlegg rett i innboksen din

Bli med 322 andre følgere

Velkommen til Eva2.0

Takk for at du besøker siden, jeg setter pris på alle gjester. Hvis det er innlegg du liker godt (eller misliker) håper jeg du legger igjen en kommentar. Har du spørsmål kan du sende meg en epost, epost-adressen finner du på siden om denne bloggen. Blogginnlegg som jeg skriver på disse sidene gjenspeiler helt og holdent min private mening og mine private oppfatninger - og er ikke uttrykk for holdninger i forhold til prosjekter jeg arbeider med.

Jeg har gitt ut en bok sammen med Frode Kyrkjebø "IKT i Skulen - kva, kven, korleis og kvifor". Se fanen IKT-ferdigheter på toppen for mer informasjon.

I tillegg har jeg fått tittelen Årets Skoleblogg - denne setter jeg umåtelig stor pris på. Takker alle som bidrar med gode råd og tips til mine blogginnlegg :-)

TANKEKART DIGITALE FERDIGHETER PÅ HVILKE TRINN

Jeg er EvaBra på twitter :-)
Se også min reiseblogg.

Her finner du et tankekart med tips til hvor du kan søke hva

Skriv epostadresse under for å motta meldinger om nye blogginnlegg via epost (på den andre siden anbefaler jeg egentlig at du heller abonnerer via RSS-feed..se fanen IKT-ferdigheter på toppen og bla deg ned til Organisere ved hjelp av RSS)

Bli med 322 andre følgere

Creative Commons License
Dette verk av Eva Bratvold er lisensieret under enCreative CommonsNavngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår 3.0 Norge lisens.

“If you want to build a ship, don’t drum up the men to gather wood, divide the work, and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea.” — Antoine de Saint-Exupéry


%d bloggers like this: