Gode råd for den som vil drive butikk selv…

Innovasjon og entreprenørskapsvirksomhet er viktig – og kommer ikke til å bli mindre viktig i framtiden. Til tider skriver jeg derfor noen blogginnlegg om dette temaet. Forleden dag så jeg en tweet fra @haakonkalbakk som tipset om en nettside med 25 gode råd fra en 25-åring om det å drive egen virksomhet (selv om de faktisk har glemt pkt 20 i originalartikkelen slik at det egentlig er 24 gode råd for de som lurer på hvor det siste tipset har blitt av), og siden temaet passer godt med enkelte andre ting jeg skriver her på bloggen (og siden jeg også har mitt eget firma) slo jeg også opp denne nettsiden – og syntes rådene egentlig var så gode at jeg ville gjengi dem her.

Nå har jeg nok vært innom disse temaene før også, men en god ting kan ikke gjentas for ofte….og så har jeg kommentert litt på noen av dem. Noen av rådene ligner veldig på hverandre, så jeg kunne godt tenkt meg å slå sammen et par av dem og legge til to nye; lag deg en fast arbeidstid – som regel blir det til at du jobber mye mer enn om du var ansatt og kanskje både natt og helg også blir tatt i bruk….og skal man prioritere familie må du sette noen grenser for når du er tilgjengelig og ikke. Det andre er; vær ærlig – spill med åpne kort….jeg tror man tjener på det i lengden. Jeg har faktisk et tredje jeg vil putte på også; ha orden i papirene – sørg for å ha systemer som gjør at du slipper ubehagelige overraskelser; både for regnskap, avtaler, tillatelser, lisenser osv.

 1. Vær ikke redd for å be om det du er verdt. Dessverre har vi lett for å selge oss for billig, og det er bare du selv som taper. Husk at om timeprisen virker høy, så er det mange ting som skal dekkes inn – kanskje for/etterarbeid, kontorinvesteringer, faste kostnader, pensjonsordning, regnskap osv. Er du god nok får du summen du forlanger.
 2. Med mindre du har meldt deg som frivillig skal du ikke jobbe gratis. Tid er faktisk penger. Spesielt vi som driver innenfor IT i en eller annen form får ofte spørsmål om vi ikke kan fikse en PC som har gått i stå – akkurat som om det er det vi aller helst vil en fri-ettermiddag.
 3. Vær sann mot deg selv. Ikke bry deg om hva andre tjener; hvis du ikke liker å drive egen virksomhet eller ikke liker de du samarbeider/gjør forretninger med – så slutt! Mangler du pasjon blir det tungt å stå på, og det er din helse det går ut over.
 4. Lov mindre og gjør mere – ikke omvendt. La de heller bli gledelig overrasket over at du leverer bedre enn forventet. En regel som ikke bare gjelder de som driver egen virksomhet, denne regelen er generell.
 5. Lær deg at ryktet er alt du sitter igjen med på slutten av dagen, og et dårlig rykte sprer seg fort.
 6. Ikke brenn broer, du vet ikke hva framtiden bringer.
 7. Ikke driv med sladder – du vet aldri hvem som overhører deg.
 8. Behandle dine kunder, kollegaer og ansatte med respekt og la dem vite at du setter pris på dem. Nok en generell regel.
 9. Ha en plan B – ikke legg alle eggene i en kurv. Hva hvis du legger igjen alle drømmer og håp hos en kunde og de plutselig skifter eller får økonomiske problemer – hva da? Eller hvis du lagrer alle filer på PC’en og den crasher – hva da?
 10. Ikke bland forretninger med følelser, men engasjement og pasjon må du ha.
 11. Søk visdom hos andre – jobb med nettverk og mentorer, og vær gjerne en selv også. Den beste måten å lære på er å lære bort. Finn noen «å spille ball med», noen som kan fortelle deg ærlig hva de mener – gjerne noen du får brynt deg litt på og som utfordrer deg. Nikkedukker gir bare stagnasjon, ikke progresjon.
 12. Kjenn egne styrker og svakheter, og kjøp inn tjenester eller ansett noen som kan utfylle deg. Da får du tid til å gjøre det du er best på.
 13. Sett alltid integritet over suksess. Alltid!
 14. Det øyeblikket du slutter å bekymre deg vil ting automatisk falle på plass. Ordtaket om at «det er de bekymringene som aldri kommer som tar livet av deg» er faktisk sant. Bruk mindre tid på å bekymre deg og mer tid på å jobbe, er du redd for å gjøre feil vil du ikke gjøre noenting.
 15. Det er ikke meningen at alt skal skje samtidig.
 16. Uansett hvor stresset, opprørt eller frustrert du er i møter – vis ro og ta ting med fatning.
 17. Kle deg for den jobben du vil ha – også virtuelt. Både hvordan du tar deg ut i virkeligheten og på nett har betydning.
 18. Har de ikke et budsjett har de ikke råd til deg. Hvis de ikke har satt av tid og penger – hvorfor skal da du?
 19. Du kan aldri bli god til alt – og du skal heller ikke prøve å bli god i alt. Gjør i stedet det du kan best, og se også pkt 11, 12 og 20.
 20. Sett ut eller deleger oppgaver som tar opp verdifull tid eller som du ikke har gode nok ferdigheter til å gjøre bra selv.
 21. Gjør forretninger med mennesker du liker å arbeide med. Må du samarbeide med folk du misliker, mistror eller på andre måter har problemer med er det kanskje bedre å gjøre noe annet, men samarbeider du med mennesker du respekterer og liker blir resultatet alltid mye bedre….for begge parter.
 22. Forretningene bør alltid være topp-prioritet, men framfor alt må du sette familien. Dette tror jeg må være det viktigste punktet…..og glem heller ikke dine venner.
 23. Gjør det du elsker å gjøre og pengene vil komme.
 24. Husk å alltid ha med visittkort – du vet aldri hvem du møter. 

2 kommentarer

 1. KJEMPEBRA…. =)=)
  D er over midnatt og jeg sitter å googler etter gode blogger og dette dukker opp…
  Magan min sier bare at jeg kan faktisk sende deg et spørsmål…. Reiser du billig i og med du reiser så mye ,eller betaler du i masse vis… ?? det finnes et reise selskap som jeg titter på om dagen som virkelig ser ut til å vite hva de driver med og jeg blir skikkelig gira fordi det gir mange folk en større mulighet til og øke sitt perspektiv på ting ved å reise mer……. Hva trur du om et selskap som handler hotell rom I bulk og som tilbyr meg og deg priser til latterlig billige priser… er det no å satse på for en liten frøken som meg tro???…ca 400 kr på et 5 stjerners hotell i 4 dager i Hellas…. joda det koster 2000 kr for å bli medlem ,men kun en gang i livet og hvis jeg verver 4 er det gratis for da får jeg tilbake pengene mine + at jeg alltid vil ha denne tilgangen til disse turene …. hmm jeg vet ikke om jeg blir lurt her jeg sitter …. håper på svar …. D er selvf fra Amerika og er åpna i Norge nå i oktober…. Vet ikke hva jeg skal tro…. =)

 2. Hei og takk for kommentar. Nå reiser jeg jo stort sett innenlands og har ikke så mange alternativer å velge blant (les Widerøe) så det blir relativt dyrt for meg å reise, men prøver jo å finne billige alternativer. Reiser jeg til utlandet så finner jeg som regel et godt tilbud, og når du snakker om rom i bulk så jeg vet jeg ikke helt hva jeg skal tro. Jeg har egentlig god erfaring med de tjenestene som er tilgjengelige og som er gratis – f.eks. hotels.com for å finne gode hotelltilbud. Også flyselskapene har ofte gode tilbud på overnatting i forbindelse med reise. Det med verving synes jeg det «lukter» litt av – jeg ville vært skeptisk. Tvi tvi med reisingen din.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s