Unges medievaner – risiko og sikkerhet på internett

I dag har jeg lest rapporten «Risks and safety on the internet» og har tatt ut noen punkter som gjelder barn/unges medievaner. Rapporten lastes ned på denne lenka. Spørreundersøkelsene er foretatt i en rekke land og for aldersgruppe 9-16 år. Gjennomsnittet kan derfor variere veldig både i forhold til geografi og alder.

Hvor bruker man PC og internett?

 • 85% sier de bruker dem hjemme, og 60% bruker den i stua eller et annet oppholdsrom – men nesten halvparten sier at de kan bruke den på sitt eget soverom eller i et annet rom hvor de kan sitte alene. Det betyr at foreldre/foresatte har problemer med å følge med på hva som skjer.
 • Den andre plassen man bruker PC er på skolen – hele 63% bruker den der. Det gjør at skolen er et viktig sted for å lære god bruk og gi råd, men i EU sett under ett vil nesten en tredjedel ikke få et slikt tilbud.
 • Andre steder man bruker PC og internett er hos venner og slektninger. Minst vanlig er offentlige steder som internettkafeer, offentlige biblioteker og lignende

Når starter ungene å gå online?

 • Gjennomsnittsalderen er ni år (i de nordiske land 8 år) – og det er ikke noen stor forskjell på kjønn.
   

Hvor ofte er de online?

 • I gjennomsnitt er 57% online hver dag eller nesten hver dag, 35% en eller to ganger i uka, 6% en eller to ganger i måneden og bare 2% sjeldnere enn dette.
 • Det er ikke veldig stor forskjell på kjønn, men sosial/økonomisk status spiller inn – de med høy sosial/økonomisk status er oftere online enn de med lav sosial/økonomisk status.

Hvor lang tid bruker de online hver dag?

 • I gjennomsnitt 86 minutter; 9-10 åringer bruker en snau time mens 15-16 åringer er online i nesten to timer.

Hva sier de selv at de kan i forhold til digital kompetanse og sikkerhet?

% sier de kan Gutter (11-12 år) Jenter (11-12 år) Gutter (13-16 år) Jenter (13-16 år) Totalt
Blokkere meldinger fra de jeg ikke vil snakke med/høre fra 43 47 71 71 62
Finne informasjon om trygg bruk av Internett 48 42 70 69 62
Bokmerke en nettside 50 44 71 66 61
Endre personlige innstillinger på en profil 32 35 64 64 54
Sammenligne ulike nettsider for å se om informasjon er sann 40 34 63 61 54
Slette leserlogg (nettsider jeg har besøkt) 37 31 62 59 52
Blokkere uønsket reklame eller spam 34 32 60 53 49
Endre filterinnstillinger 14 13 40 28 27
Gjennomsnitt antall ferdigheter 1,4 1,4 4,8 4,5 3,1

I gjennomsnitt mener en tredjedel av 9-16 åringer at utsagnet «Jeg vet mer om internett enn mine foreldre» er sant, en tredjedel er delvis enig og en tredjedel er uenig. Forskjellen her ligger mest på alder; de yngste har minst tiltro til seg selv mens de eldste er mest enig.

Et tankekors er at selv om de mener dette og har stor tro på egne evner viser det seg at når det gjelder de åtte ferdighetene de ble spurt om (ref tabell over) så kan de i gjennomsnitt bare 3 av dem.

Det viser seg også at barn i gjennomsnitt bruker mer tid på internett enn sine foreldre, men i de nordiske landene er tidsbruken nokså lik for både barn og foreldre.

Hva gjør ungene på nett?

 • Bruk av internett til skolearbeid viser seg å være hovedaktivitet – hele 84% svarer dette, og det understreker viktigheten av å integrere internett i skolesammenheng.
 • Andre aktiviteter er:
  • Få innhold fra andre (se videoklipp) 83%
  • Spille spill 74%
  • Kommunisere (Instant Messaging) 61%
 • Mindre vanlig er:
  • Publisere bilder 38%
  • Publisere statusmeldinger 31%
  • Bruke webkamera 29%
  • Fildelingssider 17%
  • Virtuelle verdener 17%
  • Blogge 10%

Når det gjelder utsagnet «Det er mye på internett som er bra for unger på min alder» svarer (i gjennomsnitt) 43% at det er sant, 46% sier det er litt sant og 12% sier at det er usant. Aldersmessig varierer det også her, de eldste er mer tilbøyelige til å være enige i utsagnet enn de yngre.

Gjennomsnittlig har 57% egen profil i sosiale nettverk, i aldersgruppen 15-16 år har hele 81% egen profil. Når det gjelder hvor mange de har kontakt med i nettverket viser gjennomsnittstallene at

 • O til ca 10 kontakter 9%
 • Mellom ca 10 og 20 kontakter 20%
 • Mellom ca 20 og 50 kontakter 21%
 • Mellom ca 50 og 80 kontakter 31%
 • Flere enn 80 kontakter 19%, de færreste mer enn 300 kontakter (9%)

Blant brukerne av sosiale nettverk sier 40% at profilen er privat slik at bare venner kan se den, 28% sier den er delvis privat og hele 29% sier den er offentlig slik at alle kan se den.

Halvparten av 11-16 åringene sier det er helt eller delvis sant at de synes det er lettere å være seg selv på nett enn når man møter folk ansikt til ansikt. Litt færre (46%) sier de snakker om ulike ting på internett enn når de møter folk i virkeligheten og en tredjedel sier de at de deler private ting på nett som de ikke ville delt ansikt til ansikt med andre.  

% som har i løpet av siste 12 måneder Aldri Sjeldnere enn månedlig Oftere
Sett etter nye venner på Internett 60 19 21
Lagt til mennesker de aldri har møtt ansikt til ansikt i lister eller adressebøker 67 17 16
Utgitt seg for å være en annen på nett enn de er i virkeligheten (ikke idtyveri) 85 9 6
Sendt personlig informasjon til noen de aldri har møtt ansikt til ansikt 85 9 6
Sendt bilde eller video av seg selv til noen de ikke har møtt i virkeligheten 87 8 5

 

Foreldre vet lite.

 • Gjennomsnittlig svarer 8% at ens eget barn har blitt urolig over (blitt opprørt, sett noe man ikke syntes man burde sett, sett noe man følte seg ukomfortabel av) online. Samtidig svarer 12% av ungene bekreftende på det samme og hele 55% sier at det er ting på nett som kan virke slik for andre unger på samme aldersnivå som dem selv. Når det gjelder pornografiske eller seksuelle bilder online sier gjennomsnittlig (over siste 12 måneder) 5% av de ser det mer enn en gang i uka, 6% sier en eller to ganger i måneden, 12% sier sjeldnere enn en til to ganger i måneden og hele 77% sier ikke i det hele tatt. De eldste ser det oftere enn de yngste, og de ser det omtrent like ofte på internettsider som på TV, filmer eller video/DVD. Geografisk er det flere i Nord- og Øst-Europa som blir eksponert enn i øvrige regioner av EU.
 • Resultatene viser at det er færre som blir mobbet digitalt enn ansikt til ansikt – men selv om tallene ikke er skremmende høye er tendensen at digital mobbing øker i omfang. Det skremmende her er at blant barna som har blitt utsatt for en eller annen form for digital mobbing er det bare en tredjedel av foreldre som vet det, 56% sier nei og 14% vet ikke.
 • Når det gjelder barn som har sendt eller mottatt meldinger med seksuelt innhold sier vel halvparten av foreldrene at ens egne barn ikke har sendt eller mottatt slike meldinger, 22% er klar over at de har sendt eller mottatt og hele 26% vet ikke. 
Reklamer

One comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s