8 måter å drepe kreativiteten på

Jeg har skrevet en god del om kreativitet tidligere, og i dag en oppfølging gjennom en rask oversettelse av «8 Bad Habits that Crush Your Creativity And Stifle Your Success» fra copyblogger. Jeg starter med et lite sitat som jeg synes passer godt inn her:

 Et liv brukt på feiltak er bedre enn et liv brukt på ingenting. 
George Bernhard Shaw

Det er en myte at det bare er svært intelligente mennesker som er kreative. Forskning viser faktisk at med en gang du passerer en IQ litt over gjennomsnittet så henger ikke intelligens og kreativitet sammen. Det betyr at selv om du ikke er smartere enn folk flest har du fortsatt potensiale for å ha forbløffende kreative evner.

Så hvorfor er det så få mennesker som er (virkelig) kreative?

Det er fordi vi lærer noen dårlige vaner etter hvert som vi vokser opp, men som alle dårlige vaner kan de brytes. Her er de åtte verste vanene som holder deg tilbake hver dag:

 1. Lage og evaluere samtidig. Du kan ikke både kjøre en bil i første gir og i revers samtidig – på samme måte må du ikke bruke ulike tenkesett samtidig. Å lage betyr å generere nye ideer, visualisere, se framover, vurdere mulighetene. Evaluere betyr analysere og dømme, ta ideene fra hverandre og sortere dem i bunker som god og dårlig, brukbar og ikke brukbar. De fleste evaluerer for tidlig og for ofte – og slik lager de mindre. For å lage flere og bedre ideer må du skille kreering fra evaluering – kom med mange ideer først, verdien av dem kan du bedømme senere.
 2. Ekspertsyndromet. Det er et stort problem på alle områder at det er mange guruer som forteller sine hemmeligheter om suksess. Det er klokt å lytte, men dumt å følge uten å stille spørsmål. Noen av de mest suksessfylte mennesker i verden gjorde det andre sa at aldri ville fungere. De visste noe om sin egen ide som guruene ikke visste om. Hver vei til suksess er forskjellig fra menneske til menneske.
 3. Frykt for å feile. Ingen ønsker å gjøre feil, men hvis du prøver for hardt å unngå feil vil du også unngå suksess. Det er mange vi husker som suksessfylte, men vi glemmer eller ser ikke alle gangene de også gjorde feil – vi ser bare det som var vellykket. I artikkelen viser man til Babe Ruth som er husket for sine mange «home runs», men man glemmer at han også hadde mange «strike out». På samme måte har jeg sett på de fantastiske bildene hos National Geographic – samtidig vet jeg at av omtrent 1.000.000 bilder tatt er det under 10.000 som kommer på trykk. For å øke suksessraten må du også belage deg på å gjøre flere feil. Med andre ord: ta flere sjanser og du vil oftere lykkes – de få og virkelig gode ideene vil mer enn veie opp for de dumme feilene du har gjort.
 4. Redsel for tvetydighet/uforståelighet. De fleste liker at ting gir mening. Dessverre er ikke livet alltid så ryddig – det er noen ting du aldri vil forstå og det er noen problemer du aldri vil løse. De fleste kreative ideer kommer fra en virvel av kaos. Du må utvikle en del av deg selv som er komfortabel med rot og forvirring, være komfortabel med ting som virker selv om du ikke forstår hvorfor.
 5. Mangel på selvtillit. Det er alltid noe usikkerhet knyttet mot kreativitet så en dose med tvil kan være sunt. Men – du må ha tillit til dine egne evner når det gjelder å lage og komme med effektive løsninger på problemer. Mye kommer med erfaring, men selvtillit kommer også fra at du er kjent med hvordan kreativitet fungerer. Når du forstår at ideene gjerne ser «ville» ut, at feil er bare en måte å lære på, ingenting er umulig – da er du på vei til å bli tryggere og mer kreativ. I stedet for å dele verden inn i mulig og ikke mulig – del verden inn i dette har jeg forsøkt og dette har jeg ikke forsøkt. Det er millioner av veier til suksess.
 6. Motstand fra andre mennesker. Selv om du har et åpent sinn for muligheter og evne til å se hva som er mulig vil de fleste rundt deg ikke gjøre det samme. De vil fortelle deg på ulike måter at du ikke vil lykkes. Ignorer dem. Hver vei til seier er brolagt med spådommer om å mislykkes.
 7. Bli overveldet av informasjon (analysis paralysis). En utfordring er at du må bruke så mye tid for å tenke på et problem og fylle hjernen med så mye informasjon at du mister evnen til å handle. Det sies at informasjon til hjernen er hva mat er for kroppen – sant nok – på samme måte som du kan overspise kan du også overtenke. De som har suksess har evnen til å vite når de skal slutte å samle informasjon og starte handlingen. Det er bedre å handle etter en god plan i dag enn å vente for en perfekt plan i morgen.
 8. Å bli fanget av falske begrensninger. Vi er alle produkter av vår erfaring – spør du en skribent om en god ide vil du få en som inneholder ord, en designer vil involvere visuelle aspekter, en blogger vil involvere en blogg. Dette er falske begrensninger. Se utover det du vet og som du føler deg komfortabel med og du kan ende opp med gjennombrudd. Vær åpen for alt. Gå ut av komfortsonen. Vurder hvordan andre (i ikke-relaterte fagområder) gjør ting. Det som virker umulig i dag er kanskje mulig i morgen. Ser du begrensningene i deg selv så er det første skritt til å bryte barrierene og komme videre. 
Reklamer

5 comments

 1. -hei!
  Kreativitet er en fifi og finfin ting 🙂 For meg er den som medisin, ikke hver dag den fungerer like godt, men du verden så godt den gjør når den er der.
  Ha en fortsatt god søndag

 2. Takk for kommentar og en riktig god søndag til deg også 🙂

  Kreativitet er en flott ting, jeg har tro på en løsningsorientert tilnærming til problemer og da er kreativitet et «must». Dessverre blir vi altfor fort lært opp til hvordan ting er og skal være framfor å få stimulert fantasien. Jeg går for at vi må tørre å være mer «barnslige» 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s