Sokrates trippelfiltertest

Plutselig kom jeg over denne historien – og den var så god at jeg måtte referere den her også. Det er tydeligvis sant at de gamle er eldst….og kanskje de også vet best.

I det gamle Helles var Sokrates kjent for å sette kunnskap høyt. En dag møtte Sokrates en bekjent som sier «Sokrates, vet du hva jeg akkurat hørte om en venn av deg?». «Vent litt» sa Sokrates – «før du forteller meg noe i det hele tatt vil jeg at du skal gjennom en liten test. Jeg kaller den trippelfiltertesten.»

«Trippelfilter?» sa den andre. «Ja, akkurat» svarte Sokrates og fortsatte «før du forteller meg noe som helst om min venn vil jeg at informasjonen din skal filtreres. Det første filteret er sannhet. Er du sikker på at det du skal fortelle meg er korrekt (sant)?». «Nei» svarte mannen «jeg hørte akkurat om det og..».

«OK» sa Sokrates, «så du vet ikke sikkert om det du skal fortelle er sant eller usant. La oss prøve det andre filteret. Det er et filter jeg kaller godhet. Er det du skal fortelle meg om min venn noe som er bra?». «Vel, det er vel nærmest det omvendte…». «Jaha» sa Sokrates, «du vil fortelle meg noe dårlig om ham, og du er ikke sikker på at det er sant heller. Du kan likevel passere det tredje filteret – et filter jeg kaller nyttig. Er det du skal fortelle meg om min venn nyttig for meg å vite?». «Nei, egentlig ikke» svarte mannen.

«Så konklusjonen er altså som følger» sier Sokrates – «det du skal fortelle meg er kanskje ikke sant, det er ikke bra og heller ikke nyttig…hvorfor vil du fortelle meg det i det hele tatt?»

Dette er hvorfor Sokrates var en stor filosof – det forklarer også hvorfor han aldri fant ut at hans venn gikk til sengs med Sokrates sin kone….

Bilde: byste av Sokrates i marmor, står i Louvre – hentet fra wikipedia

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s