En varm potet?

Lag kryssord, spørrekonkurranser, mix-og matchoppgaver enkelt og lettvint – ja, til og med interaktivt om du vil…og det uten programmeringskunnskaper!

I dag har jeg lekt meg med programvaren Hot Potatoes – en programvare som er gratis og som du kan bruke for å lage ulike typer oppgaver. Du går bare til nettsiden og laster ned til egen PC. 

Nå må jeg nok med en gang gjøre oppmerksom på at jeg synes en del oppgaver kan (og bør) lages innenfor mulighetene som ligger i LMS-løsningene, f.eks i form av ulike typer prøver – noen av mulighetene i Hot Potatoes finner du nemlig der også.

Valgene er som nevnt flere – quiz (spørrekonkurranse), cloze (lager tomrom i en valgt tekst slik at man må finne det manglende ordet), match (finne ord/begrep som hører sammen – valgene framkommer i en nedtrekksmeny) og mix (å sette sammen ord til setninger – se eksempel under).  
 Det første jeg forsøkte meg på var kryssordsnekkeren – Jcross. Hvorfor kryssord? Flott måte for innlæring av begreper og synonymer….

Jeg valgte Lag kryssord automatisk (i menyen kryssord) og da skriver man rett og slett inn de ordene man skal bruke og så blir det laget et forslag. Deretter trykker man på Lag ledetråder – altså stikkordene for å finne ordene i selve kryssordet. Jeg fant imidlertid fort ut en ting – mine kryssordord ble lange og med få kryssinger…altså kan det være vanskelig å løse fordi man får så lite bokstaver å hjelpe seg med hvis man ikke kan ordet. Løsningen var å legge til ord i rutenettet som kunne passe inn og være til hjelp – kortord av typen; er (ledetråd lever), ti/fem/syv (ledetråd tallord), ro (stikkord padle, stikkord fred) osv…dere skjønner prinsippet.

Når du er ferdig kan du lagre den som htm-fil og vise den i nettleser – da er den interaktiv. Du kan også velge å skrive den ut – og da får du ut ledetrådene samtidig (akkurat som kryssord i en avis eller ukeblad). Et valg jeg ikke prøvde var å eksportere til scorm – dette er vel kanskje mest korrekt i forhold til å tenke læringsressurs, men det var nå ikke det behovet jeg hadde i dag.

En enkel og grei måte å lage ulike typer oppgaver på – men et lite OBS: gå inn på Oppsett først og endre alle knapper og instruksjoner…de står på engelsk og da må du selv skrive inn din egen tekst 🙂

Reklamer

5 kommentarer

  1. Tilbaketråkk: Ord og uttrykk « Eva 2.0

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s