Web3.0 forandrer bibliotekene

I dag inspirert av Research Information; web3.0 promises change for libraries. De sier at utviklingen i web-teknologi vil fortsette å påvirke bibliotekene (og alle andre også vil jeg tro).

Web2.0 var en stor endring – fra lese til lese/skrive, og web3.0 er en minst like stor endring. Noen muligheter som kommer er 3D-web, semantisk web og «den virkelige verden»-web.

Allerede i dag tilbyr 3D-verdener (Second Life, Perfect World osv) nye arenaer og nye måter man kan tilby informasjon og tjenester på (se også Virtuelle verdener -kompetanse for arbeidslivet?) Potensialet som ligger i slike komplekse verdener gjør bl.a at brukere (eller representasjon av brukere i form av avatarer hvis man skal være helt korrekt) kan samhandle i sanntid og utforske informasjon og virtuelle objekter på nye måter. Mye av fokuset har ligget på Second Life – her ser vi jo også at flere lærere har prøvd seg fram (ref det engelske nettkurset hvor overrekkelse av vitnemål faktisk finner sted i akkurat Second Life). For bibliotek finnes det et onlinemagasin dedikert til bruk av Second Life; RezLibris (jeg tok en liten rask titt på det – og umiddelbart virker det som om det kan være mye fornuftig informasjon her).

Utfordringen med slike 3D-verdener i dag er at grensesnittet krever at man har en del ferdigheter, men man kan se for seg at dette blir enklere og mer intuitivt etter hvert. 3D har et stort potensiale – dette med å kunne utforske virtuelt er jo toppaktuelt.

En semantisk web gir mulighet for informasjon fra ulike kilder – en web av informasjon som er meningsfull for datamaskiner. I motsetning til 3D som nevnt over er kanskje ikke semantisk web like godt kjent som begrep – det oppfattes nok som mer teknisk, men at dette vil gi store muligheter for informasjonssøk er i alle fall helt sikkert (spesielt etter hvert som utbredelsen øker). Enkelt sagt kan man si at semantisk web omhandler det å forstå kontekst for informasjon – at f.eks flere ord kan ha samme betydning, f.eks når man skal søke opp noe vil det være flere mulige søkeord som fører til samme resultat – og på den andre siden at ord kan ha ulik betydning ut fra den sammenhengen (konteksten) de står i. For bibliotekene betyr det å tenke i litt nye baner; det er ikke fysiske og virtuelle dokumenter lenger – det handler om å samhandle med data på nett som informasjonsressurs, ikke som (individuelle) dataregistre.

Den virkelige verden-web vil integrere nettet med verden rundt oss (vi tenker kanskje mest på augmented reality i forhold til dette foreløpig). For bibliotekene vil dette f.eks komme som skanning av strekkoder med mobil (QR-koder) – da kan man lagre forfatter, tittel osv på sin mobil. Sanntidsoppdateringer er aktuelt, streaming av data likeså. I dag ser vi det noe brukt f.eks i forhold til guidede turer – her brukes gps-signaler for å gi informasjon på akkurat rett sted, slike ting vil øke i omfang….kanskje de vil settes sammen på måter vi ennå ikke har tenkt på.

Web3.0 vil ha betydning i forhold til levering av bibliotek- og informasjonstjenester. Disse nye mulighetene gjør at bibliotekene også må tilegne seg kunnskap om hvordan man nå kan møte sine brukere – brukerne vil nemlig være «der ute».

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s