Å lage tidslinjer (Excel)

Av og til er det greit å kunne lage tidslinjer – og jeg har vært på jakt etter en funksjonell måte å gjøre dette på. Det finnes noe programvare på nettet, men de har stort sett hatt noen begrensninger jeg ikke har satt helt pris på – enten at det er begrenset antall tidslinjer man kan lage uten å betale eller at man er låst til å laste dem opp på nettet. Jeg har hatt ønske om en enkel måte å lage tidslinje på som jeg kan bruke til akkurat det jeg vil.

Til skolebruk er det selvfølgelig mange mulige undervisningsopplegg hvor man kan bruke tidslinje; i tillegg til de rent historiske kan man f.eks tenke seg at den enkelte kunne sette inn sin egen tidslinje med hendelser de syntes var viktige (født, begynte i barnehage, begynte på skole, første tann, spennende ferietur, idrettsbragd). Man kan ta en tidslinje med når ble ulik teknologi innført i det alminnelige hjem (jeg husker første gang jeg så en video hjemme hos noen – ble imponert, vet også at min mormor var blant de første der hun bodde som fikk elektrisk kjøleskap. En slik tidslinje kan kanskje være med på å vise at det faktisk ikke er så lenge siden ikke alle hadde mobil og Internett). Jeg har også sett noen som har laget en tidslinje for når ulik type mat ble introdusert – fra poteten til pizza, hva som er helt «hot» i dag vet jeg ikke – her kan kanskje andre hjelpe til 🙂

Etter litt søk og utprøving har jeg nå falt for en mal som jeg kunne laste ned gratis fra Vertex42. Den er gratis for ikke-kommersielle formål – altså helt ypperlig for meg. Den er nok opprinnelig laget for en tidligere utgave av Excel enn det jeg har, men den fungerte fint også i Excel2010.

Jeg bare lastet den ned og åpnet den så i Excel. Den ser kanskje litt skremmende ut med en gang – men er rimelig enkel å bruke. Du fyller ut årstall og hendelse i de første fargede feltene, setter evt en overskrift Tittel. Tallene som står under Høyde referer til hvor mye over og under tidslinja merkelappene skal være – disse trenger du ikke endre på.

Det eneste andre du behøver å tenke på er at du må lage i stand X-aksen (altså selve tidslinjen) slik at den omfatter de årstallene du har brukt. Det gjøres ved at du i diagrammet høyreklikker på tidslinja, velger formater akse (format axis) og så setter inn startårstall og sluttårstall i de to øverste rubrikkene (der jeg har satt inn 870,0 og 1110,0). Det eneste andre du skal passe på er at du ikke setter inn eller fjerner rader helt – da blir det bare tull.

Jeg lagde en tidslinje med norske konger fra 872 til 1184 (fritt etter Wikipedia) og fikk fram denne oversikten. Dette diagrammet kan du kopiere over til f.eks word eller powerpoint. 

Trenger du plass til flere hendelser enn antallet som er laget i stand er det litt mer plunder, men ikke uoverkommelig. Framgangsmåten da er; kopier nederste rad (både år, hendelse, høyde, akse og merkelapp) – og så kopierer du den så mange ganger det er nødvendig nedover. Det neste er at du må sørge for at diagrammet også omfatter de nye linjene (du må altså øke antall felt diagrammet skal omfatte – velg diagramområde får du ved å høyreklikke på diagrammet). Det siste du må gjøre er å sørge for at de nye feltene får merkelapper, og her må du ta en og en. Klikk punktet i diagrammet for å få fram merkelapp, klikk merkelapp, deretter trykker du ned =-tegn og trykker enter, deretter velger du rett merkelapp i kolonne G. Gjenta til du er ferdig med alle.

Hvis du skal ha en veldig enkel tidslinje kan du lage den i word også – her er et eksempel hentet fra Microsoft sitt malarkiv (obs: blir lastet direkte til word – du får spørsmål om du ønsker å åpne den fordi den kan være potensielt skadelig, men denne er helt virusfri).

3 kommentarer

  1. Takk for nyttig tips. Jeg er stadig innom siden din og får mye god inspirasjon. Greit med noe som kan lages på egen maskin også, uten internett. For eksempel vil det kunne være nyttig i forhold til skriftlig eksamen uten tilgang på nett. Det er mange fag hvor det er nyttig med tidlinje, ikke bare i historie.

  2. Takk for hyggelig kommentar og ja – det er mange måter å bruke tidslinje på, bare fantasien som setter grenser. Jeg synes det er greit ut fra at det er en måte å strukturere ting mer visuelt på 🙂

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s