Et annet godt program for barneskolen (Pengeby)

Læringsmål: forstå verdi av penger og at man må spare til det man har lyst til å kjøpe, kunne skille mellom dyrt/billig og sortere ting i rekkefølge (først, sist), bruke mus, bruke piltaster.

 Jeg leker meg videre med programvare om dagen og ser videre på hva som ser fornuftig ut i barneskolen, og et «spill» som jeg hadde litt sansen for var Pengeby (gratis onlineprogram). Dette tror jeg også kan være noe som fenger de minste – både i og utenfor skoletid, samtidig som det ligger læring i det. Man starter med å registrere et brukernavn, passord og en frukt – man trenger ikke legge inn personlige opplysninger, men må huske opplysningene (kanskje en ide å lage dette før man begynner (?) – jeg valgte å bruke samme opplysninger både på brukernavn og passord, ingen grunn til å lage det mer komplisert enn det. Et tips fra meg er derfor å bruke Feidebrukernavn både som brukernavn og passord – så slipper ungene å huske flere brukernavn..man har likevel en frukt som skal velges som ekstra «sikkerhet» – og skulle noen andre klare å komme inn kan de ikke gjøre særlig annen skade enn å bruke opp opptjente virtuelle penger). Grunnen til at man skal ha brukernavn/passord er at man kan komme inn igjen dit man var kommet – og det er en fordel i dette spillet. Deretter velger man seg en figur (gutt/jente + påkledning).

Du får alt opplest, og som jeg nevnte i forrige innlegg var det faktisk en fordel at man hadde hodetelefoner – mange som ble sittende mer i ro da. Det er også mulig å få tekst, men den er nok vanskelig for de yngste å lese. I Pengeby kan man løse ulike typer oppgaver for å tjene penger – pengene kan man bruke til å kjøpe ting for eller spille nye spill (10 sølvmynter=1 gullmynt). I posthuset skal man sortere pakker etter verdi – og læringsmål er derfor todelt: vite hva som er først og sist, vite hva som er dyrt og billig. I tillegg ligger det en digital ferdighet her; man må bruke mus for å dra pakkene til riktig plassering (i tillegg er jo dette motorisk øving).

En annen måte å tjene penger på er å sanke epler, her skal man bevege seg med piltaster – så dette er en ny digital ferdighet samtidig som det er en trening i å plassere kurv under der eplet faller. (det er også flere andre måter å tjene penger på rundt om i byen)

I butikken kan man kjøpe seg ting til rommet sitt – så her er det snakk om å vite om man har nok penger….

Det finnes nedlastbare samtaleark som kan knyttes opp mot spillet for diskusjon offline, bl.a i forhold til at man må spare for å få de tingene man har lyst på – og det er jo ikke så dumt at de lærer tidlig 🙂

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s