IKT-ferdighet man bør kunne (antivirus)

Å sikre PC’en er viktig – og en ting man i alle fall bør huske på er å bruke Windows Update slik at du alltid får installert de siste oppdateringene, ser mange som slurver med dette. Det er viktig i forhold til å få tettet sikkerhetshull som blir oppdaget! Det andre er å få installert et antivirusprogram.  Oppfordringen om å skrive om Avast kom fra en bekjent – han syntes det kunne være greit å bare henvise til dette innlegget slik at folk kunne klare det selv framfor at han måtte reise ut for å hjelpe til. Å installere antivirusprogrammet er slett ikke vanskelig, men jeg skriver villig i vei likevel…spesielt etter at avast bygde om sidene slik at det å finne den riktige nedlastingen har blitt mer komplisert, flere ledd man skal gjennom (det er en veldig dårlig struktur de har lagt opp, det kan selvfølgelig være at de ønsker å faktisk selge programvaren?). Og en liten oppdatering må inn her i etterkant etter hyggelig kommentar fra Bente Sollid (se under – og takk til Bente); NB: husk å avinstallere evt andre antivirusprogram først – da slipper du gjerne krøll med installeringen av avast.

Jeg har brukt Avast i noen år og er godt fornøyd, og jeg ser at programmet stopper en god del virus og trojanere. Av og til ringer det noe bekjente for å fortelle at nå har den håpefulle klart å få virus på PC’en, og selv ormer som har lagt seg i registerfilene har Avast klart å fjerne (riktignok ikke alltid, men da har jeg som regel vært nødt til å gå inn og fjerne manuelt – en forferdelig jobb når slike problemer oppstår)

Avast er gratis for hjemmebruk, og du går til Avast sin hjemmeside for å laste ned (de har riktignok lagd nedlastingen mer komplisert nå så du kan evt ta en snarvei ved å trykke på denne lenka.).  Velg fanen Products og velg så avast! Free antivirus (se bilde til venstre; trykk Downloadknappen). Dette bringer deg til en ny side hvor du må velge engelsk eller fransk i nedtrekksmeny (du velger engelsk) og trykker så download igjen (bilde under til høyre). Nå skjer en av to ting – jeg har opplevd begge; enten får du nytt valg download som vist i bildet under til venstre eller du kommer til en ny nedlastingsside hvor du blir nødt til å finne gratisversjonen og så laste ned. Lenka nevnt over (snarvei) viser til nedlastingssiden hvor du må «lete» – og det du leter etter ser ut som bildet under (trykk Download Now).

Når du forhåpentligvis da til slutt finner fram – og trykker download for siste gang får du opp en dialogboks hvor du velger Kjør – deretter trykker du bare OK (evt Neste) til programmet er installert. Det kan være at du får opp en sikkerhetsadvarsel også i nettleseren i form av en linje øverst som er gul (Internet Explorer har blokkert dette området fra å laste ned filer til datamaskinen, for å bedre sikkerheten. Klikk her for alternativer…) – da trykker du på linja og velger Kjør fil blant alternativene du får opp.

Avast har forandret seg en del fra jeg begynte å bruke programmet, den siste versjonen heter 5.0. Ikonet finner du igjen nede i høyre hjørne ved siden av klokka – tidligere var det en blå kule med hvit a, i siste versjon er den oransje og med en hvit a (mer stilisert enn tidligere riktignok). Dersom du høyreklikker på denne kula vil du få opp en meny (se bildet til venstre). Velg About avast! for å få opp hovedmeny (se under til høyre).

Det første du må gjøre er å registrere deg (avast virker uten registrering de første 30 dagene) og det gjør du lettest i fanen Maintenance og så velger du Registration, fyller ut opplysningene og så er det gjort. Du må gjøre dette en gang i året siden lisensen varer 1 år om gangen (du får opp melding når du må fornye).

På fanen Summary kan du gjøre endring i innstillinger ved å trykke Change Settings i bildet som kommer opp (jeg anbefaler at du i alle fall endrer Sounds – ta bort haken i feltet Enable avast! sounds…ellers setter det i gang en skikkelig tåkelur dersom det dukker opp noe muffens på vei inn). På Language håper jeg det kommer norsk som valg etterhvert, men foreløpig er nok engelsk det beste av valgene som er tilgjengelig. 

I fanen Scan Computer har du flere mulige valg. Jeg anbefaler at du tar en Full System Scan når du har installert programmet slik at du er sikker på at du ikke har noe skummelt liggende og lure…De andre er forsåvidt ikke så viktige å kjøre, det må være i spesielle tilfeller siden programmet likevel står og går i bakgrunn så lenge PC er på. Spesielle tilfeller kan være søk i bestemte filer eller plasseringer – f.eks om du setter på en minnepenn fra noen andre kan det jo være en ide å scanne den før du åpner filene der, da bruker du Removable Media Scan som valg.

I fanen Real time shields kan du gjøre endringer i bl.a hva som skal scannes, men jeg ser ingen grunn til at den alminnelige bruker skal gjøre noen endringer her. Det eneste som kanskje burde vurderes er om webshield bør være mer sensitivt enn det som er satt som standard (kan kanskje være aktuelt på ungene sine PC’er hvis de trykker vilt og villig på alt som spretter opp av nettsider?) – i så fall går du på webshield, trykker Expert Settings, velger Sensitivity og endrer til High ved å trykke på den høyeste søylen (ved siden av der det står normal – se bilde til venstre).

Avast starter automatisk når du skrur på PC’en og laster ned de siste virusdefinisjonene automatisk hvis du ikke har endret dette i innstillingene. Du vil få en melding om at dette har skjedd (bilde til høyre) – jeg nevner dette slik at du ikke blir bekymret over meldingen.

6 kommentarer

 1. Hei!
  Flott med tips om gratis antivirusprogram! Og enda flottere med detaljert forklaring på hvordan du kan innstallere det:-) Jeg har endel erfaring med at (gratis) antivirusprogram blir forsøkt innstallert på PC-er som allerede kjører et antivirusprogram (prøverversjon?) og at de da får problem. Er det på sin plass med et lite NB: Husk å avinnstallere evt. antivirusprogram først? Eller er det for amatører?
  Forresten er det steikandes mykje nyttig å finne på bloggen din for en nyfrelst blogger etter fagdag på HSF:-)

 2. Hei – her nevner du en ting jeg selvfølgelig burde ha nevnt…det blir ofte krøll med flere antivirusprogram, og løsningen med å avinstallere de du ikke skal ha er et godt tips å ta med seg for alle. Problemet består som regel i at antivirusprogram oppfatter installasjon av nye antivirusprogram som skadelige – så bort med det gamle; eller som du sier NB: husk å avinstallere evt antivirusprogram først.

  Ellers er det hyggelig at du finner bloggen nyttig – og lykke til med egen blogg. Blogg er moro 🙂

 3. Må si at jeg synes en PC uten antivirusprogramvare er best. Opplever at den sinker maskinen såpass at det ikke er verdt det.

  Etter installasjon av pc bør en lage image av systempartisjonen, putte imaget på en egen partisjon sammen med filene dine, og så kan man gjenopprette maskinen på under 4 minutter når den begynner å tulle.

  Har ikke *bank i bordet* hatt virus de ti årene jeg ikke har brukt antivirusprogramvare.

 4. Tja – tør jeg si du er heldig :-)…jeg tør ikke være uten antivirus i alle fall. Bakgrunnen er en kjedelig episode noen år tilbake i tid – på den tiden hvor jeg fortsatt satt med ISDN-linje og koblet meg opp. Virusprogrammet var kanskje ikke helt oppdatert og resultatet ble en stygg infeksjon – såpass stygg at jeg spammet ned andre og fikk strengt brev fra Telenor hvor de utba seg en forklaring på hva jeg holdt på med….Den gangen holdt det ikke med noe annet enn formatering etter mange timer med å prøve å fjerne uhumskhetene…og så reinstallere. Og med flere maskiner i gang i huset holder jeg nok en knapp på antivirusprogrammet – selv om det sinker maskina.

  Men enig med deg i at det lønner seg å kunne ha en disk man kan speile inn hvis problem oppstår – det anbefaler jeg i alle fall i skolen.

 5. En annen måte antivirusprogram irriterer meg på, er at når jeg sender vedlegg til meg selv på jobb, så blir disse stoppet i filteret og jeg må henvende meg til IKT-avdelingen for å få tilsendt filen(e). Snakk om å gå over elva etter vann.

  Når det er sagt så skyr jeg helst mail på jobb som pesten. Med Lotus Notes 7 fra 2006 er det ikke akkurat det mest strømlinjeformede dyret på prærien. Gadd ikke å forholde meg til det, og har nå hele foreldregruppen pent dandert i kontaktlista på en Gmail-konto. Ble flere kilo lettere med en gang. 🙂

 6. Jeg fant igjen ting jeg sendte til meg selv i spamfilteret på min egen PC her hjemme…nå har jeg endret innstilling til at jeg skal stoles på og ikke oppfattes som mistenkelig 🙂

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s