Når skal man begynne med touch i tastaturtreningen?

Litt inspirert av kommentar fra @moldeklev tidligere i dag (blogginnlegget om vrimletekst) ang når man skal begynne å lære elevene touch. Jeg er ganske klar på at det bør man innføre med en gang – og har derfor skrevet en liten sak på hva touch er….(det ser ut til at det skal bli en oppfølger av IKT i Skulen-boka, og da skal bl.a dette være med, pdf av dette innlegget finner du her). Det kunne være interessant å høre om noen har synspunkter på dette med å lære touch og når – eller om man har erfaringer med programvare som er effektiv. Jeg mener også at man ikke skal bruke tilpassede (les små) tastaturer til de yngste fordi dette vil skille seg fra tastatur de ellers har tilgjengelig (les hjemme) – og i tillegg vil tastaturer på mange av de mindre datamaskinene (eks Asus EEE) være såpass små at dette ikke burde være problematisk. Det jeg ikke har tatt høyde for under er de som trenger tilpassede tastatur eller andre hjelpemidler pga bl.a ulike typer handicap.

Når man skal begynne å skrive ved hjelp av tastatur er det gjerne to hovedretninger; touch og LFT (let, finn, trykk) – den første ofte beskrevet som 10-fingermetoden og den andre som 2-fingermetoden. Jeg synes det er viktig og riktig at man lærer seg touch med en gang – det er ingen grunn til at man skal lære seg uvaner som senere skal avlæres igjen, og dette er noe ungene tar raskt (det er jeg helt sikker på). Det finnes en rekke dataprogram som gir tastaturtrening etter touchmetoden, bl.a 10 fingre fra Mikroverkstedet  (omtalt også på Moldeklevs blogg ). Her bruker man fargekoding av taster og fingre slik at det er enkelt å se hvilke fingre man skal bruke hvor. I tillegg finnes det også andre program (både gratis og for kjøp) for tastaturtrening, men det er et par ulemper; for det første er mange program som er beregnet på de yngste på engelsk og med engelske ord – det andre er at mange av treningsprogrammene ikke er tilpasset denne aldersgruppen. Her er noen lenker;  test ut hvor raskt du selv skriver, tren touch, spill for å trene hastighet.

Touchmetoden baserer seg på at man finner de riktige tastene ved å kjenne hvor tastene er framfor å bruke synet. Dette gjør at man kan skrive mye raskere enn hvis man leter etter bokstavene visuelt og fører også til mindre belastningsskader. Utgangsstilling med touchmetoden er at man plasserer åtte fingre (ikke tommelene) på tastene i midtrekka og pekefingerne skal stå på hhv F og J (disse to tastene har gjerne et opphøyet punkt slik at man skal kunne kjenne at man har plassert fingerne rett). Man skriver ved at man bruker faste fingre til faste bokstaver ut fra utgangsposisjon, jeg har laget en skisse under som viser hvordan fingrene skal brukes. Det røde feltet i midten er pekefingerne på hver hånd, det gule feltet er langfinger, det rosa feltet ringfinger og det blå lillefinger. Den store tasten nederst i mørkere blått er spacetast/mellomromstast og her bruker man tommelen – hvilken tommel avhenger av om man sist har brukt høyre eller venstre hånd.

 

  • De blå symbolene (ved bl.a tallene 2, 3 og 4) får man ved å trykke ned Alt Gr før man trykker tasten. Trykker man f.eks 2-tallet vil man få @ (alfakrøll). Alt Gr har samme effekt som å trykke ned Ctrl+Alt. 
  • Win Key brukes bl.a  i kombinasjon med bokstaver i ulik programvare, f.eks OneNote hvor man kan ta skjermbilde ved å holde nede Win og trykke S-tasten. Trykker du bare Win får du opp startmenyen.
  • Shift gir stor bokstav eller det øverste symbolet på tasten. Man bruker shifttasten på motsatt side av der man har bokstaven – en stor A gjør derfor at man bruker høyre hånds lillefinger på Shifttasten på høyre side og trykker ned A-tast med venstre hånds lillefinger. Caps Lock låser tastaturet til bare å gi store bokstaver (eller øverste symbol på tast). 
  • Enter gir hardt linjeskift, mens Shift+Enter gir såkalt mykt linjeskift (brukes hvis man f.eks har punkter med innrykket tekst som man skal ha over flere linjer uten å få mellomrom slik man får ved bare å trykke enter).
  • Backspace gjør at man sletter bakover fra der markør står i dokumentet. 
  • Tab gir innrykk.
  • Noen tastaturer har også en Fn-tast (funksjonstast) – denne henviser gjerne til en rekke taster som er fysisk plassert over tallene i toppen (F1=hjelp osv) og her kan man få tilleggsfunksjoner som å bytte til visning på to skjermer ved f.eks å trykke Fn+F5-tasten.

3 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s