Med jevne mellomrom dukker det opp diskusjoner på nett i forhold til sosiale medier og barn – og diskusjonen er gjerne todelt. Ankepunktene på den ene siden er om det er bra eller ikke at elevene er på nett og utfordringer i forhold til eksponering og personvern – andre mener at dette gir god kompetanse. Den siste gruppen får nå støtte i form av en undersøkelse gjort av The National Literacy Trust blant 3000 skolebarn i England og Skottland. Rapporten viser bl.a følgende tall:
- 56% har en profil i et sosialt nettverk (eks Facebook)
- 24% har egen blogg
- 49% synes skriving er «kjedelig» (min kommentar: her bør det ringe i en alarmklokke, hvordan kan vi snu dette?)
- 57% av de som brukte tekstbaserte applikasjoner som blogg sier at de liker skriving generelt
De som hadde blogg eller deltok i sosialt nettverk så også ut til å være tryggere på egne skriveferdigheter:
- 61% av bloggerne og
- 56% av de som deltok i sosiale nettverk
mente selv at de var gode til å skrive (blant de som ikke har blogg/deltok i sosiale nettverk mente 47% at de var gode til å skrive).
Rapporten viser også at elever som skriver på nett gjerne skriver korte historier, brev, sangtekster, dagbok . Jonathan Douglas, som leder National Literacy Trust, sier at den digitale verden får ofte dårlig omtale – men funnene i rapporten viser at det er en klar sammenheng mellom det å delta i sosiale nettverk og skrive blogg – og det å ha en positiv holdning til det å skrive.
Dette er noen av fordelene elevene nevnte i forhold til å bruke datamaskiner i skrivearbeidet:
- 89% kunne rette feil
- 76% presentere ideer på en tydelig måte
- 60% mener at datamaskiner gjør det mulig for dem å bli mer kreative, mer konsentrerte og oppmuntrer dem til å skrive oftere
Sammendraget ender slik:
«We belive it is paramount that the school curriculum reflects and utilises writing forms that young people enjoy and engage with, in order to demonstrate that writing is more than i compulsory task: it is an essential life skill.»
Nesten så jeg skulle sagt det selv 🙂