I dag insipirert til å skrive et innlegg etter noen tweets med @toffern – og tema er tegneserie.
Tegneserie er en av sjangerne man skal gå gjennom i norskfaget, men det finnes mange andre bruksområder også. I forbindelse med prosjektet har vi brukt Creaza integrert i Fronter – men denne som jeg viser her er laget i nettutgaven, nettutgaven har gratisversjon (Creaza kan integreres i Fronter mot en kostnad og man blir da automatisk registrert med samme brukernavn som i Fronter/slipper å lage ny konto, i tillegg kan produksjonen til den enkelte elev – så vidt jeg vet – lagres i f.eks porteføljen mens nettutgaven lagres på nett. Jeg har også brukt tankekartet Mindomo som du også finner i Creaza som verktøy – se innlegget Visuelt tankelandskap).
Hva kan man bruke tegneserie til?
Det er som i de fleste andre tilfelle – det er fantasien som setter grenser. Jeg begynte å lage en fortelling om juleevangeliet i dag – under her ser du starten på min tegneserie. Tegneserie er derfor ypperlig til historiefortelling. Sammensatte tekster kan godt være et stikkord, kreativitet et annet. På skolenettet finner du en rekke kompetansemål man lett kan knytte opp mot tegneseriebruk.
En annen type historiefortelling vi har brukt tegneserie til var i forbindelse med rusforebyggende tiltak – elevene lagde tegneserie for å vise hvordan man ble påvirket av andre (på godt og vondt)….det å lage en tegneserie for å vise ulike synspunkter og illustrere etiske spørsmål kan være en ide. Min yngste lagde tegneserie på tysk som innlevering i tyskfaget – en hverdagshendelse hvor spørsmål og svar ble skrevet inn i tekstbobler og tankebobler framfor å bare skrive det på ark (vi er litt eksperimentelle slik her hjemme – se også innlegget Undervisningsopplegg hvor hun lagde nyhetssending i engelskleksa…det skal jo være litt moro også).
Å lage tegneserie
Jeg logget meg på creaza.no med brukernavn og passord – velger verktøy og tegneserie (cartoonist). Deretter velger man tema (jeg valgte juleevangeliet) og kommer inn i editoren. Du starter med å velge en bakgrunn i menyen til høyre, deretter setter du inn karakterer og rekvisita. På bakgrunn kan du som regel velge mellom dag og natt og karakterene har gjerne noen ulike uttrykk (normal, blid, lei, sint). Størrelser og plassering kan endres – her er det bare å prøve seg fram og leke litt. Sett inn passende tale/tanke-bobler og legg til tekst. Du kan velge å duplisere rutene eller lage helt nye ruter – det avhenger av story’en du skal fortelle (jeg har duplisert noen av rutene og så endret litt på noen karakterer og på teksten). Se også flere gode tips i kommentar under i forhold til å zoome inn på bakgrunn mm – og sjekk ut denne instruksjonsvideoen.
Når du er ferdig har du valg for lagre og skrive ut. Du vil finne igjen tegneserien på din «hjemmeside» i Creaza og da kan du også se den som en presentasjon og du kan også velge å dele tegneserien med andre – det velger du selv (du kan se min online ved å trykke på denne lenken – da får du også med animasjon, se f.eks på stjernene – velg gjerne fullskjerm i framvisning). I stedet for å skrive ut har jeg laget min som pdf ved å skrive ut til cutepdf (se fremgangsmåte). Under ser du et skjermbilde fra pdf’en, og vil du se pdf’en finner du den her.
Hei og takk for flott innlegg.
Jeg ville bare kommentere ytterligere noen muligheter som finnes i Creaza.
Når man jobber med hver enkelt rute kan man også zoome inn på bakgrunnen. Dette gir eleven muligheten til å la historien bevege seg og kan gi en del muligheter når det gjelder hvor nære vi opplever karakterene i ruta.
Du finner en instruksjonsfilm for Cartoonist her:
http://www.creaza.com/cartoonist/filmhack?languageId=1
Når man er ferdig med tegneserien kan denne eksporteres til høyoppløselig PDF for trykk. Velg «WoW» – knappen øverst i høyre hjørne og velg deretter «Eksport». Denne PDF-en har langt høyere kvalitet enn den man får ved utskrift eller skriv til pdf.
Dersom man ønsker å bruke tegneserien i en film kan man i Creaza importere tegneserien i MovieEditor og f.eks lydsette tegneserien. Man kan da både lese inn lyd selv (f.eks dialogen som er i snakkeboblene), legge inn egen musikk eller benytte musikk og lydeffekter som allerede er i biblioteket i MovieEditor.
Sjekk denne: http://www.youtube.com/creazatube#p/a/u/1/okN1uIOCn7U
mvh
Carl Morten Knudsen
Takk for gode tips til å gjøre tegneserien enda bedre 🙂
Flott! Her leikar vi ikkje effektivitet. 🙂
Takk for konkret og informativt innlegg. Har eit litt klarane bilete no av kva dette handlar om. Har leika litt med Xtra normal også i dag og ser likskapane. Moro som lett kan bety noko meir – spanande.
Jeg har sans for å kunne leke litt – spesielt hvis man kan lære litt også 🙂