IKT-ferdighet man bør kunne (webinar/webkonferanse)

Oppfølging i serien om IKT-ferdigheter:

Hva er et Webinar?

Et webinar er et web-seminar eller en web-konferanse – altså et møte, trening eller presentasjon som foregår synkront (samtidig) over nett. I en slik konferanse sitter man ved sin egen PC og har møte med de andre over internett. Man kan enten ha programvare installert på egen PC eller bruke en webbasert applikasjon (man får gjerne tilsendt en lenke til et nettsted som invitasjon til konferansen).

I forbindelse med prosjektet har vi prøvd ut møteverktøyet Elluminate, dette kan man ha integrert i Fronter (enten som personlig verktøy med begrenset funksjonalitet eller som klasseromsverktøy med full funksjonalitet). Du kan også få deg et Elluminate møterom (inntil 3 deltakere) ved å registrere deg her – og bildene under er hentet fra mitt møterom.

elluminateHva er typisk innhold i et webinar.

Når man skal holde et møte trenger man gjerne noen verktøy:

 • lysbildepresentasjon som man har mulighet til å peke på og evt markere områder/tekst, skrive ny tekst osv på under presentasjonen
 • video/webkamera (livesending)
 • toveis samtale (VoIP sanntids samtale ved hjelp av mikrofon (frittstående eller headset) over nettet)
 • Webtur – man kan ta de andre med ut på nettet for å vise nettsteder som er aktuelle
 • Interaktiv tavle (whiteboard) tilgjengelig for noen eller alle
 • Chat vindu for skriving av tekst
 • Spørreundersøkelser
 • Deling av skrivebord/skjerm o.l
 • Opptaksmulighet av møtet slik at man kan spille det av igjen på et senere tidspunkt

Noen webmøteverktøy har også funksjonalitet som bl.a

 • dele applikasjoner
 • overføre filer
 • dele opp i grupper

Å komme igang med Elluminate

Dersom du bruker Fronter kan du ha Elluminate integrert som verktøy som nevnt ovenfor, prinsippene er de samme som jeg viser til her (fra nettutgaven). Det første du må gjøre er å registrere deg (gratis) – og du får da et eget møterom hvor dere kan være inntil 3 deltakere i gratisversjonen (er det integrert brukes identen du bruker i LMS)  Tips: bokmerk siden (URL’en) hvor ditt møterom ligger med en gang slik at du lett finner tilbake (enten bokmerke ved hjelp av favoritter eller med Delicious slik at du alltid finner det igjen uavhengig av hvilken PC du sitter ved).

elluminateInviterNår du har fått registrert deg med rom kan du invitere andre ved å skrive inn epostadresse og evt en personlig melding. Det blir sendt en epost til de du inviterer med lenke slik at de får tilgang til rommet. Elluminate er avhengig av at du har installert java på PC’en, hvis du ikke har dette vil du få hjelp til å installere når du prøver å få tilgang til rom.

For at du skal komme inn i rommet trykker du på knappen til venstre for der du sender invitasjon (den med lyspære på) – og blir da sendt til en ny nettside (OBS: det kan være at innstillingene dine gjør at du får opp en melding på toppen av nettleseren som du må trykke på for å komme videre – se bilde under). Deretter starter Java Web Start – downloading application, og når den er ferdig kommer du inn i møterommet ditt (se bilde lenger opp). elluminateBlokkering

De som er invitert kommer inn i rommet ved å trykke på knappen Meet now i eposten de har fått tilsendt (bilde under). Du vil se de dukker opp i vinduet for Participants (deltakere) etterhvert som de kommer inn i rommet.

elluminateInvitasjonDu har mange ulike valg; dere kan chatte, dere kan ha på webkamera, man kan gå gjennom presentasjoner, reise sammen ut på internett, snakke sammen osv…her er det egentlig bare å prøve seg fram. Deltakerne kan «rekke opp hånda» slik at man kan se rekkefølge på hvem som skal ha ordet først osv. Det kan være greit å bruke et slik møterom til møter, trening, prosjektarbeid – omtrent alt man ellers måtte ha sittet samlet for å utføre…det er bare fantasi som setter grenser, men det krever selvfølgelig også at man behersker dette verktøyet (det er mye veiledninger tilgjengelig på engelsk) – man skal tenke gjennom hva man skal gjøre og hvordan, se også tipsene jeg har skrevet i forbindelse med ikke-lineære presentasjoner. Prøv og feil er en god metode synes jeg, det må prøves ut i fingrene noen ganger før det sitter!

Hva kan man bruke det til i skolen?

Vi har forsøkt å se på noen av tingene man kan bruke et slikt verktøy til i skolen rent bortsett fra å ha en webkonferanse og dette er våre tips:

 • elever med fast hjemmedag – man kan ha synkron undervisning med disse ved at de faktisk har virtuelt klasserom, gjerne innenfor LMS (kan være lettere for elevene også fordi de ellers gjerne har selvstudium – noe som krever disiplin)
 • elever som ikke kan komme til skolen pga f.eks stengte veier – samme som over
 • i en datalab kan lærer styre alle PC’er slik at de ikke kommer på andre sider enn de lærer vil vise i løpet av presentasjonen – en måte å vise hvordan man navigerer på internett eller for å vise en spesiell ressurs (fin opplæring og god kontroll på at ingen «stikker av» på nettet)
 • fjernsupport (pga muligheten for å dele skrivebord)
 • koble elever opp mot elever andre steder i inn- og utland (språkundervisning?)
 • samarbeid (på skolen og i forbindelse med lekser utenom skoletid)
 • nettbasert undervisning/kurs 

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s