Om å finne bilder man kan bruke…

I dag et bittelite innlegg om å finne bilder man har lov til å bruke, en del av IKT-ferdighetene dette også – både opphavsrett og søkemotorer involvert.

Hva slags bilder kan man bruke?

I utgangspunktet må man anta at man ikke har lov til å bruke bildene med mindre de er merket spesifikt. Det kan virke som om det er mer utbredt å bruke CC (Creative Commons) eller GNU på bilder som er publisert – dette gjør det veldig enkelt å se om du har lov til å bruke dem eller ikke. Jeg har omtalt CC-lisenser tidligere (her kan du laste ned en pdf med det jeg har skrevet tidligere), men du vil (omtrent) alltid kunne trykke på lisensen for å få fram hva du har lov til og ikke lov til å benytte. Som et eksempel kan vi ta bilder i Wikipedia/wikimedia – disse er publisert under en lisens som sier du har lov til å dele (kopiere, distribuere og spre verket), remikse (bearbeiding) på vilkårene: navngivelse (navngi opphavsperson/lisensgiver, men ikke slik at det ser ut som om de går god for det du evt har brukt bildet til) og på samme vilkår (hvis du bearbeider eller bygger videre på verket skal du publisere med samme type lisens).

Hvordan finner jeg bilder?

Det er flere steder man kan søke etter bilder, men en tjeneste som du kan ta en titt på er cyclo.ps, denne motoren søker gjennom bilder fra forskjellige steder (flickr, Shutterstock, BigStockPhoto, Fotolia, stock.xcheng, cutcaster, photos.com og stockvault – velg alle eller noen), skriv inn søkeord (det kan ta litt tid å få fram bildene). Du trykker på bildene og er det f.eks et Flickrbilde vil du bli overført dit – og der kan du også se hva slags lisens bildet har (alle treff du får skal i utgangspunktet være lisensiert med at man skal kunne dele, men noen har vilkår som ikke bearbeiding, ikke kommersiell). Du kan også søke hver av disse nettstedene separat ved å gå til f.eks Flickr.

Google Bildesøk kan være en annen motor du kan ta en titt på, bildesøk har også en avansert mulighet slik at du kan avgrense ytterligere  (ikke minst i forhold til lisenser) – dette skrev jeg noe om i forbindelse med innlegget om søkeord og flere tips (begge disse lenkene er til pdf).

Dersom du er på jakt etter et bilde i bestemte farger (ikke tema) kan du prøve Multicolr Search Lab (søker i Flickr)..her kan du velge fargene du er ute etter (f.eks hvis du skal ha noe som passer inn med fargene du har på nettside, som bakgrunnsbilde osv).

Her finner du en oversikt over 41 ulike søkemotorer for bilder og ikoner.

se også innlegget «Finne musikk man kan bruke»

7 kommentarer

  1. Tusen takk for dette. Jeg kom til siden din via d&b hvor jeg er helt fersk medlem. Er blitt med i et spennende etwinning prosjekt der vi kommer til å arbeide mye med bilder bl.a. så jeg har mye å lære og ser at det er muligheter for å finne ut av ting gjennom innlegg som ditt.
    Hilsen en takknemlig Ragnhild

  2. Bare hyggelig at det kan komme til nytte – som du kanskje har sett har jeg en hel liste med IKT-ferdigheter etterhvert, og du finner også innleggene på Del&Bruk-wikien. Tusen takk for kommentar 🙂

  3. Kjempebra oversikt, Eva. Jeg hadde akkurat spørsmål om det samme på møte med norskseksjonen i dag. Skal sende dem lenken til innlegget ditt.
    I forbindelse med fordypningsemne i norsk på VG3 hadde vi i fjor stort utbytte av et norsk kommersielt arkiv som heter O. Væring EFTF: http://www.o-vaering.no/
    Elevene skulle finne bilder som passet til temaet de hadde valgt og her er bl.a. ermnesøk i over 100.000 norske kunstverk (malerier, fotos, tegninger). De er lagt ut med vannmerke, men til å legge fram for klassen holder jo det helt greitt. Eventuelt kan man bruke den til å få idéer til kunstnere som man kan slå opp i kunstbøker.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s