IKT-ferdighet man bør kunne (kommunikasjonsaggregator)

Nok et innlegg i serien om IKT-ferdigheter kommer her (nær knyttet mot alt jeg har skrevet om Twitter);

Hva er en kommunikasjonsaggregator og hva bruker vi slike til?

Når vi snakker  om aggregatorer mener vi program eller applikasjoner som samler flere ting på et sted slik at du lettere kan få oversikt. (Å aggregere i denne sammenhengen betyr en prosess med å lage et sammensatt objekt av flere mindre – og en kommunikasjonsaggregator gjør nettopp dette). 

Det er mange ulike aggregatorer – og flere vil komme. Man kan si at Google Leser som jeg har omtalt tidligere i forbindelse med organisering av feeds (eks RSS) er en aggregator hvor jeg har samlet nyheter og blogger på et sted for rask og oversiktlig tilgang. Det spås at mesteparten av vår kommunikasjon i tiden framover vil skje via slike aggregatorer; f.eks at vi bruker kommunikasjonsaggregatorer som TweetDeck og Seesmic for å sette sammen statusmeldinger fra Twitter, Facebook og MySpace framfor å gå til de enkelte nettsidene. Aggregatorene gjør at vi kan organisere meldingene mer hensiktsmessig enn å lese dem på web (på nettsidene f.eks twitter.com).

tweetdecklogoJeg har tatt for meg oppsett av en kommunikasjonsaggregator under; TweetDeck (mye fordi det er den jeg bruker selv). Grunnen til at jeg bruker TweetDeck er for å få litt oversikt…når man har en del man følger blir det mange tweets i løpet av en dag – og da kan det være funksjonelt å samle brukerne i grupper. Jeg har f.eks en gruppe for IKT Skole Norge og en IKT Skole Andre – i tillegg har jeg en web2.0-gruppe. Det som er viktig for deg er å sortere dem slik du finner hensiktsmessig; mest lest (favoritter?) – familie – venner – kollegaer – tema (IKT Skole?) osv.

Hvordan kommer du i gang med TweetDeck?

Last ned TweetDeck her og installer på egen PC. Når du har fått installert og starter opp programmet må du legge inn brukernavn og passord du bruker på Twitter (evt Facebook og MySpace) slik at TweetDeck kan koble seg opp mot denne kontoen.

tweetdeckgruppeDu kan selv velge hvordan du vil organisere din TweetDeck – det enkleste å begynne med er å lage ulike grupper. Trykk på t (new twitter column) i menyen øverst og så velger du groups i undermenyen som kommer fram. Gi gruppa et valgfritt navn – og deretter kan du velge hvilke brukere som skal inn i gruppa; alle du følger vil framkomme i lista og du kan huke av de som skal med. Brukerne kan ligge i flere grupper. Det viktige her er å lage deg et system for hvordan du vil sortere brukerne dine (se over).

Når du har skrevet navn og valgt brukere trykker du på Save Group (står nederst) – og du har fått opprettet en kolonne med denne gruppa.

Det finnes noen standardiserte kolonner;

 • All Friends – viser alle du følger
 • Direct Messages – direktemeldinger du får og sender
 • Mentions – tweets hvor du er nevnt

Du kan også lage en kolonne for søk; her definerer du hva du søker etter. Hvis du skal følge en serie med hashtags (#) kan du lage en egen kolonne for disse – enten ved å lage en kolonne fra menyen eller rett og slett ved å trykke på en slik hashtag i en twittermelding. Da får du alle tweets som er merket med denne hashtagen i egen kolonne – veldig effektivt. Dette har jeg brukt når det er arrangementer/konferanser; den siste jeg la opp som egen kolonne var #delrett – og da kunne jeg følge med gjennom dagen på hva som var tema på denne konferansen (se evt eget innlegg om hashtags).

Tilsvarende funksjoner finner du også for Facebook og MySpace.

Andre funksjoner.

tweetdeckFeltDu kan legge til, fjerne og blokkere brukere og du kan legge dem til eller fjerne dem fra grupper ved å føre musepeker over bildet som står ved siden av tweeten. Da får du fram et firedelt felt (bilde til høyre);

 • reply – sende svar på en tweet
 • retweet  – videresende tweeten til andre (en slags anbefaling fra deg, en honnør for god tweet, god lenke eller godt blogginnlegg)
 • direct message – direktemelding
 • other actions

Trykker du other actions kan du velge mellom tweet eller user.

tweetdecktweetFor tweet (statusmelding) kan du velge;

 • reply all – sende svar til alle som er nevnt i tweeten
 • reference to – det blir laget en lenke til tweeten det er snakk om, denne lenka blir lagt inn i ny tweet
 • favorite – marker denne tweeten som en favoritt (lett å finne igjen)
 • email tweet – send tweeten på epost til noen
 • translate – oversett teksten i tweeten
 • untranslate – vis originalspråk (hvis du har oversatt tidligere)
 • mark as read – marker som lest
 • delete – slett

tweetdeckuserFor user (bruker) kan du velge;

 • add to group – legg til i gruppe
 • follow – følg bruker
 • unfollow – slutt å følge bruker
 • view profile – se profilen til bruker
 • search – det opprettes en søkekolonne hvor du finner brukerens twittermeldinger
 • block – blokker, brukeren kan ikke følge dine meldinger
 • block & report spam – blokker og rapporter denne brukeren som spam (denne bruker jeg når det kommer opp brukere som skal selge noe; typisk onlinebutikker og seksuelle tjenester – bli kvitt slike med en gang)

Fjerne kolonner

For å fjerne kolonner trykker du bare på x (kryss) øverst i høyre hjørne av kolonnen du skal slette – du får opp spørsmål om du vil slette. Du kan senere legge til kolonnen igjen (se over med å legge til ny gruppe).

Skrive tweets.

Dette gjør du i feltet øverst (grått) – hvis du ikke har et slikt felt trykker du på ytterste venstre ikon i menyen øverst (compose update). Du kan også trekke inn bilder og video inn i feltet for å legge ved tweeten. Pass på at feltet Auto Shorten URL’s er avkrysset (høyre nederste hjørne av feltet hvor du skriver meldinger – vet du ikke hva dette betyr kan du lese innlegget om URL-forkorter).

3 kommentarer

 1. Vil bare si at jeg setter stor pris på innleggene dine, og har stor nytte av dem! Denne var ingen unntak. Jeg kommer til å lenke til innlegget i mediafag (MIK2) for å la elevene mine sette opp en kalender selv ifm. et praktisk prosjekt.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s