Noen flere søketips og triks med søkemotoren

En liten oppfølging av gårsdagens innlegg om gode søkeord og en liten oppstart av noen kommende innlegg om søkemotorer i dag; noen tips og triks i forhold til Google som søkemotor (inspirert av onlinecolleges.net). PS: pga at jeg har søkefelt i nettleseren er bildene altså derifra og ikke fra søkemotorsiden hvis dere ikke kjenner igjen søkeboksen.

Konverter enheter direkte i søkefeltet. konvertering1Lurer du på hva fot er i meter eller du skal veksle valuta? Du starter med å skrive enhet fra + to + enhet til, f.eks hvis jeg vil vite hvor mye 10 norske kroner er i svenske kroner kan jeg skrive «10 nok to sek» og trykke søk (eller enter). Svaret kommer raskt og greit: konvertering2

Bruk en tilde  (det er den krøllstreken som ser slik ut: ~ ) for å få opp relaterte søk, søk som ligner (denne finner du også som valg i avansert søk som jeg skrev om i går).

Bruk bildesøk. Gå til Google bildesøk hvis det er bilder du er på jakt etter. PS: trykk avansert søk for å begrense utvalget enda mer, ikke minst med tanke på å finne bilder du faktisk har lov til å bruke (lisens)..

 Få definisjon.  Lurer du på hva et ord betyr? Skriv definition:engelsk ord (eks definition:innovation) eller definisjon:norsk ord. (jeg synes ikke denne var veldig god for norske ord…)

siteSøke etter noe innenfor et bestemt nettsted? Noen nettsteder har egne søkefelt hvor du søker kun innenfor bedriftens egne sider, men du kan gjøre det samme for alle sider ved å definere det slik site:side søkeord (eks hvis jeg skal søke ordet IKT på bare mine sider skriver jeg site:evabra.wordpress.com IKT, skal du søke på norsk utgave av wikipedia skriver du site:wikipedia.no IKT). Denne muligheten finner du også i avansert søk – se gårsdagens blogginnlegg.

Bruk Google som kalkulator. Skriv inn regnestykket direkte i søkefeltet og trykk søk (eller enter) for å få svaret. kalkulator

alternativerSpesifikk  filtype. Når du søker kan det av og til være greit å begrense søk til den type fil du er på jakt etter, f.eks hvis du skal ha tak i en pdf skriver du  filetype:pdf og så søkeordet. Denne ligger også i avansert søk.

Avgrensing av søk -vis alternativer. Etter at du har søkt kan du trykke på knappen Vis Alternativer for å kunne velge hva slags type treff du vil ha (se bilde til venstre).

Er informasjonen for gammel? Hvis du vil sørge for at du ikke får for gamle sider i treffet kan du forsøke å skrive inurl:år søkeord (eks. inurl:2009 datatrafikk – dette gir kun treff med ordet datatrafikk som er laget/publisert  i 2009)

Blokkerte eller slettede sider? Du kan forsøke å få tak i en tidligere lagret side ved å skrive cache:URL for nettsiden du prøver å komme inn på. Google lagrer alt – så det kan være et tips (også for å få tak i sider som faktisk er slettet).

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s