IKT-ferdighet man bør kunne (zip)

I dag et nytt blogginnlegg i forhold til IKT-ferdigheter, denne blir også lagt inn i wikien.

Hva er å zippe?

winzipEn analogi til å zippe filer kan være; hvis du skal frakte med deg en oppblåst luftmadrass til et annet sted – hva gjør du da? I de fleste tilfeller – i alle fall hvis det er over litt avstand – vil du slippe ut luften slik at den blir litt mer håndterlig. Det samme gjør man med filer; man pakker dem sammen slik at de tar mindre plass. En fil som er zippet vil ha filendelsen .zip (f.eks test.zip på samme måte som et dokument med samme navn kan ha endelsen test.doc). Jeg har satt inn bilde av symbolet for winzip fordi jeg synes den illustrerer hva zipping er; man komprimerer filer (i arkivet).

Hvorfor skal man zippe?

En grunn er som nevnt at de tar mindre plass og det har en rekke fordeler; hvis du skal ta med filer på minnepenn får du plass til flere, skal du sende som vedlegg til epost har de fleste epostprogram en begrensning på størrelse – og er fila større får du ikke sendt den. Det tar også kortere tid å sende en zippet fil pga mindre størrelse – både for deg og mottaker.

En annen grunn til å zippe filer kan være at enkelte filvedlegg ofte blir stoppet i ulike filtre; både brannmur og spam – det kan derfor være lurt å zippe slike filer slik at mottaker faktisk får dem. Har du flere filer som hører sammen kan det være en fordel å zippe hele mappen – da slipper du å legge ved en og en fil.

Hva slags filer er typisk å zippe?

Ofte vil program du laster ned være i zippet form; det tar mindre plass (kortere tid å laste ned), men det er også en fordel at du får alle filer samlet framfor å laste dem ned en etter en. Andre typiske bruksområder er bilder, video og presentasjoner – disse tar ofte mye plass.

 Hvordan zipper man?

 Det finnes flere ulike program man kan bruke for å zippe filer; jeg bruker hovedsaklig winzip, winrar (trykker du her starter nedlasting av winrar) eller 7-zip (trykker du her starter nedlasting av 7-zip). Winzip kan du laste ned en demo av, men skal du fortsette etter demoperioden er over (45 dager)  må du betale. Winrar og 7-zip er gratis. Skal du ha et gratisprogram anbefaler jeg 7-zip – det pakker opp det meste av zippede filer (de kan komme i ulike typer zipping).

Gå til nettsiden og last ned programmet, velg kjør – velg evt plassering for programmet (foreslår automatisk programfiler og dette er helt ok). Jeg legger en snarvei på skrivebordet for å få rask tilgang. Skal jeg pakke ned (zippe) f.eks en bildefil kan du enten dra med deg fila inn i snarveien – og så får du spørsmål om hvor du skal lagre den ferdig zippede filen. På samme måte kan du gjøre hvis du skal pakke opp.

7zip_klikkEn like enkel måte er å høyreklikke på fila som skal pakkes opp eller ned – og velg da f.eks 7-zip (som vist i bildet til venstre). Jeg har høyreklikket på en fil som er zippet, den heter ZoomIt.zip – og valgene jeg får ser du på bildet. Skal du pakke ut velger du en av Extract-alternativene, forskjellen er bare hvor fila blir lagret. Jeg ville valgt Extract to «ZoomIt\» – da havner alle filene i ei mappe (mer oversiktlig).

Dersom dette hadde vært en fil jeg skulle pakket sammen ville jeg valgt alternativet «Add to ZoomIt.zip» – da sitter du igjen med en zippet fil som du så enten kan lagre på minnepenn eller sende som vedlegg.

Du vil få tilsvarende valgalternativer for de andre programmene også (i winzip kan du evt velge å åpne via en veiviser).

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s