IKT-ferdighet man bør kunne (slideshare)

I dag fortsetter jeg litt med IKT-ferdighetene og har sett på slideshare (og siden jeg skriver dette for de som aldri har sett slideshare skriver jeg veldig enkelt – «inn med teskje»-prinsippet). Dette legges også ut på Del&Bruk-wikien (og ser gjerne flere deltar med stoff der :-))

Hva er slideshare?

Slideshare er et sted hvor du kan dele ulike presentasjoner med andre, og du kan laste opp presentasjoner og dokumenter – og så blir det du har lastet opp laget automatisk om til slides («lysbilder»). Dette er gratis (riktignok en begrensning på størrelse på fila du laster opp på 100 MB).

Et eksempel på bruk av slideshare finner du i dette blogginnlegget, her har jeg lastet opp en powerpoint til slideshare og så brukt «embed»-kode for å få den fram på bloggen.

Hvorfor skal man bruke slideshare?

Du kan gjøre dine presentasjoner tilgjengelig for alle – eller du kan velge at det bare er du som skal se dem. Du får gjort om presentasjoner og store dokumenter til slides – slides kan du lenke til eller du kan bruke «embed»-kode hvis du vil ha slides inn på blogg eller i LMS (fordelen er at dette ikke opptar lagringsplass for deg – du viser bare fram presentasjonen. Se evt mer om «embed»-kode her). Du kan også dele slides på Facebook og Twitter eller bokmerke slides i Delicious. Mange laster opp presentasjoner som er benyttet på konferanser og foredrag – eller hvis man har undervisningsopplegg man ønsker å dele. Det er enkelt å søke etter innhold andre har lastet opp; f.eks kan du søke på ulike typer tema – og disse kan du igjen benytte i din undervisning.

Du kan også lage et webinar ved å legge lyd (audio) til slides, og du kan også sette inn f.eks YouTubevideoer inn i slides-serien (dette omtaler jeg ikke her).

Å komme igang med slideshare.

Gå til slideshare sin nettside på http://www.slideshare.net/slideshare_account

Det første du må du gjøre er å opprette en brukerkonto (get a free slideshare account) . Du fyller ut skjema med selvvalgt brukernavn (det sjekkes om dette brukernavnet er tilgjengelig, at ingen andre har samme brukernavn), epost (det blir sendt epost til denne adressen for aktivering av brukerkontoen), selvvalgt passord (som også skal gjentas i Confirm Password), og så kan du velge om du vil bestemme en status for kontoen din (om den er bedrift, skole/utdanning, non-profit/ideell organisasjon osv…eller du kan bare la den stå som «default»).

Etter at du har opprettet brukerkontoen blir det sendt en epost til deg, og i denne er det en lenke du må trykke på for å aktivere kontoen. Neste gang du skal laste opp eller søke etter noe på slideshare logger du på med valgt brukernavn og passord.

Laste opp fil.

slideshare_uploadDu laster opp fil ved å velge Upload i menyen øverst på nettstedet, finner fila du skal laste opp (bla gjennom) og fyller ut skjema med tittel, evt tags/etiketter (disse kan man bruke i søk), skriver inn en beskrivelse (Description) hvis du ønsker og velger evt kategori (Category – f.eks Educational, Health) osv. Du kan sette standard på filer du laster opp (Choose setting for all presentations) til enten public (for alle) eller private (kun for deg – dette er gjerne aktuelt de første gangene, da ser du selv først før du evt gjør slides tilgjengelig for andre) – dette kan også endres for hver enkelt fil…du kan derfor velge at standard skal være at kun du skal kunne se egne slides, men så endre til public (for alle) på enkelte av dem. Når fila er lastet opp trykker du publish for å konvertere til slides.

En fil kan være ulike typer presentasjoner og dokumenter; her finner du en oversikt over hvilke endelser fila kan ha (f.eks iktreglement.doc er et word-dokument, se også innlegget om hvordan du lager pdf hvis du vil laste opp en slik fil)

Presentasjoner:

 • PowerPoint – ppt, pps, pot, pptx, potx, ppsx
 • Open Office – odp, pdf
 • Apple Keynote – key, zip, pdf

Dokumenter og regneark:

 • Microsoft Office – doc, docx, rtf, xls
 • Open Office – odt, ods, pdf
 • iWork Pages
 • pdf

Hvordan finner jeg igjen min presentasjon eller søker etter andres?

slideshare_menuI menyen finner du det du har lastet opp i My Slidespace og du kan også endre egen profil (det du skrev inn når du opprettet konto). Browse; her kan du  bla gjennom tilgjengelige slides etter tema. Widgets; her kan du bl.a sette sammen en serie av forskjellige slides som er lastet opp av deg eller andre – en slags spilleliste..I søkefeltet er det fritekstsøk – her kan du f.eks søke skole, matematikk osv. (det er derfor viktig at du merker det du laster opp på en fornuftig måte i tittel og tags slik at andre kan få det fram på sine søk).

Hvordan får jeg lenket eller brukt «embed»-kode?

slideshare_shareNår du har funnet aktuelle slides vil du finne ulike metoder for å lenke eller bruke «embed»-kode. I bildet har jeg trykket WordPress og får da opp kode som jeg kan kopiere. Denne koden kan jeg lime inn i et blogginnlegg og får da fram slides på min egen blogg. Du kan også velge lenke – da henviser du til slideshare-siden hvor presentasjonen ligger. Se Del&Bruk-wikien for forklaring på hvordan du bruker «embed»-kode.

Prøv selv, enklere enn du tror – og så er det jo fint å kunne dele 🙂

3 kommentarer

 1. Nyttige verktøy-introduksjonar dette. Men, når det gjeld læring av IT-ferdigheiter meiner eg det er viktig å i størst muleg grad frikopla dei frå verktøy.

  Datakortet har valt den motsette strategien. Kor interessant er det med ein diplom med bestått eksamen i Lotus Notes?

 2. Prøver å forklare ferdigheter, men av og til vanskelig å vise uten å samtidig vise verktøy – prinsipielt er jeg derfor enig med deg 🙂

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s