IKT-ferdighet man bør kunne (emoticons)

Nok et punkt jeg fyller ut på lista over IKT-ferdigheter i dag; emoticons (noen synes kanskje det er for opplagt, men jeg tar det nå med likevel…)

Hva er emoticons?

Ordet kommer av emotions = følelser og icons = bildesymboler. Det vi vanligvis tenker på er «smileys»  f.eks et slikt smilefjes 🙂 og de er gjerne sammensatt av kolon, strek og sluttparantes (smiler)/bokstaven D (ler). Bytter man ut kolon med semikolon symboliserer dette at man blunker. For å vise en som har briller bruker man tallet 8 istedet for kolon. Enkelte bruker kombinasjonen XD for å symbolisere et leende fjes. Man kan få et fjes som er overrasket ved å bruke kolon, strek og tallet 0 (:-0). Smilefjes symbolisert slik er liggende, du kan altså forestille deg dem ved å skakke på hodet.  Man kan også være mer verbal; vanligvis ved å uttrykke noe mellom to stjerner,  eks *går sakte vekk*.

Når bruker vi emoticons?

Emoticons bruker vi som regel i forbindelse med å sende SMS/tekstmeldinger, chat, lynmeldinger (Instant Messaging, eks MSN), microblogging (eks Twitter), på blogg (jeg gjør – kanskje spesielt i forbindelse med kommentarer) og kanskje i epost. Den typiske bruken av emoticons er derfor i forbindelse med uformell digital kommunikasjon.

Hvorfor bruker vi emoticons?

Som jeg har nevnt i forbindelse med innleggene rundt gjennomgang av IKT-reglement skal man tenke seg om hva man skriver når man bruker tekstmeldinger, lynmeldinger o.l. Den ene er at faktaopplysninger (møt oss kl 9) er greit fordi det er utvetydig, det andre er at spøking og ironi er vanskelig fordi mottaker ikke ser deg og kan misoppfatte budskapet. Emoticons gjør at vi kan prøve å visualisere et slags kroppsspråk gjennom f.eks å bruke et blinkende smilefjes 😉 for å antyde at vi spøker eller flørter.

Videoen under viser hvordan man kan bruke emoticons for å fortelle en historie. For de som ikke skjønner helt, f.eks jenta med hestehale (ponytail) – se figuren liggende/sidelengs så ser du det tydelig: Q<= (Q er hode, < er armer og = er ben)….

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s