IKT-ferdighet man bør kunne (URL-forkorting)

Jeg fortsetter med IKT-ferdighetene, og i dag er det URL-forkorting. Først og fremst; URL står for Uniform Resource Locator – ikke så veldig mye klokere av det kanskje, men dette handler om hvordan man skal finne igjen ressurser…eller enklere: URL er den adressen som står øverst i nettleseren, f.eks er URL til min blogg slik: http://www.evabra.wordpress.com. URL’en trenger ikke nødvendigvis ha samme format som eksemplet; noen mangler f.eks www – eller du kan komme borti ftp:// osv. Det som er viktig å vite er at URL gir deg adressen til en plassering hvor du kan finne det du leter etter. (for de som er interessert så står altså http for hypertext transfer protocol eller på norsk: hypertekstoverføringsprotokoll – det er denne protokollen man primært utveksler informasjon på i verdensveven, www = world wide web – verdensveven og .com viser at dette er en såkalt kommersiell adresse, altså ikke knyttet mot land slik f.eks .no er for Norge. Endelser som .no (Norge) og .se (Sverige) osv har gjerne bestemte krav til hvem som kan få en slik adresse mens .com, .net og .org er mer for oss «vanlige» brukere).

Hvorfor skal man bruke en URL-forkorter.

Som nevnt er URL’en adressen til en gitt side på internett, og denne teksten kan ofte være lang og vanskelig (slik som i dette eksempelet):

https://evabra.wordpress.com/2009/10/18/en-digital-dr%c3%b8mmeverden/

Med en URL-forkorter kan samme nettside få denne adressen: http://bit.ly/sQB1x – adskillig enklere, tar mindre plass og resultatet er akkurat det samme; du kommer til den samme nettsiden. Ikke minst med tanke på bruk av f.eks twitter hvor du har begrenset antall karakterer er en slik funksjon veldig effektiv – og f.eks TweetDeck (som er en kommunikasjonsaggregator for twitter) har innebygd en automatisk URL-forkorter.

URL-forkorting ser derfor mer ryddig ut når du f.eks skal sende lenker til andre, enten det er på epost, i blogg, på twitter eller andre microbloggingstjenester.

Hvordan bruker man en URL-forkorter.

I wordpress (som jeg bruker som blogg) finnes det en funksjon som heter «Get Shortlink» i samme skjermbilde som når jeg oppretter eller redigerer innlegg (wp.me) – her kan jeg hente en forkortet URL til det innlegget jeg skriver på.  TweetDeck forkorter som nevnt også automatisk. Dersom du skal gjøre en forkorting mer «manuelt» kan du f.eks bruke bit.ly eller tiny.url – dette er de to mest brukte URL-forkortingsverktøyene.

Framgangsmåten hos bit.ly og tiny.cc er som følger;

  • stå på den siden du skal forkorte URL’en til
  • kopier nettadressen (marker hele feltet fra http://…., høyreklikk og velg kopier/alt trykk ned Ctrl+C)
  • gå til http://bit.ly/ og lim inn nettadressen du kopierte i feltet «Enter your long link or file here» (sett markør i feltet, høyreklikk og lim inn/alt Ctrl+V) og trykk knappen «Shorten». I TinyURL gjør du det samme i feltet «Enter a long URL that you want to make tiny» og trykk knappen Tiny It! TinyURL har en ekstra funksjonalitet i feltet Custom – her kan du lage egen tekst for å gjøre lenka enda mer lettlest; f.eks lagde jeg denne http://tiny.cc/virtuellverden (som også går til samme nettside som i eksemplene over).
  • du får en forkortet URL som du kan kopiere ut til den bruken du trenger

7 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s