IKT-ferdighet man bør kunne (lage pdf)

Dette er en del av serien om IKT-ferdigheter man bør kunne. Dette innlegget kan du laste ned som pdf om du vil 🙂

I dag er jeg inspirert av et besøk hos en bekjent…jeg var der fordi han hadde problem med å få satt opp et trådløst, sikret nettverk (dette gikk veldig greit), men det var det som kom etterpå som jeg skal skrive om her; han lurte nemlig på noen vedlegg han hadde fått fra noen han hadde sendt ut anbud til – og ba meg ta en titt. Det som umiddelbart var klart for meg var at dette var pdf – og spørsmålet fra min bekjent var; dette så veldig greit og ryddig ut – kunne han gjøre noe tilsvarende (fram til da sendte han ut regneark og dokumenter som vedlegg i epostene sine)?

 «Det er ikke noe problem» sa jeg. «Er det noe jeg må kjøpe inn» sa han – «f.eks en multifunksjonsskriver?». «Neida» sa jeg (med et lite smil) – «du trenger bare en liten programsnutt, og hvis du venter et par minutter skal jeg ordne det».

Programmet jeg hentet ned til ham heter CutePDF Writer, et gratisprogram som er veldig enkelt i bruk og som gjør at du kan konvertere dokumenter, regneark osv til PDF.

PDF står for Portable Document Format – og det har sine fordeler;

 • hvis du lager f.eks et word-dokument om til pdf tar det mindre lagringsplass – noe som gjør det mer funksjonelt å sende som vedlegg til epost (det er vanligvis en begrensning på hvor stort vedlegget kan være, og er det stort tar det også tid å sende det og å laste det ned i andre enden)
 • en pdf er omtrent som om du kopierer en side i en kopimaskin – du har en kopi, men du kan ikke redigere den (en sannhet med litt moderasjon; i enkelte program kan du gjøre endringer i pdf også, men det går jeg ikke inn på her). Fordelen er at ingen kan endre på det du sender ut; for min bekjent som sender ut anbud betyr det f.eks at de som skal regne på anbudet ikke kan endre på hans grunnlagsdata
 • pdf egner seg godt i forhold til webpublisering fordi man kan holde sidenummerering, innholdsfortegnelse osv intakt (at teksten ikke blir delt på andre steder enn i originaldokument) og leser/mottaker som ønsker å skrive ut bare deler kan selv velge hvilke sider som er aktuelle

Programmet CutePDF Writer som jeg nevnte innledningsvis henter man ned hos www.cutepdf.com og det er som nevnt gratis (men du må altså installere det på egen PC).CutePDF

Når du trykker på lenka som er markert i bildet over får du først spørsmål om «Kjøre», «Lagre» eller «Avbryt» – og du velger «Kjøre», og så bestemmer du hvor fila skal installeres (den foreslår nok programfiler og det er helt ok)

Når fila er installert vil du finne igjen CutePDF som en skriver (printer) og måten du bruker den på er som følger:

CutePDF_skriv_utHvis du skal gjøre en fil (dokument, regneark eller lignende) om til PDF må du ha fila åpen, velge Fil-skriv ut på menylinjen – og når du får opp skrivervalg skal du velge CutePDF. Deretter får du spørsmål om hvor den skal lagres (det bestemmer du jo selv) – og trykker OK. Det er det hele – og det blir konvertert til PDF automatisk.

Du kan gjøre det samme med websider – gjør samme prosess med Fil-Skriv ut som beskrevet over…og du vil få en pdf av den websiden du står på. Jeg har også brukt programmet sammen med Creaza (bl.a tegneserie og tankekart) – her har jeg f.eks laget en tegneserie, deretter har jeg valgt skriv ut (du kan velge hvor mange tegneserieruter du vil ha på hvert ark) og så valgt CutePDF som skriver slik at jeg får en pdf (som jeg senere kan skrive ut eller jeg kan laste den opp i f.eks et LMS som en besvarelse på oppgave). Dersom det viser seg at du har feil i fila som du har konvertert må du først endre i originalfil og så lage en ny pdf siden du ikke kan korrigere i pdf’en.

adobeDet finnes også mange andre program du kan bruke for å konvertere til pdf – men dette er enkelt i bruk og kan anbefales. PS: for å kunne lese pdf må du gjerne ha installert Adobe Acrobat Reader – dette er gratis. En leser anbefaler også Foxit Reader – se kommentar under.

12 kommentarer

 1. Tips:

  Mange tror man -må- ha Acrobat Reader for å lese PDF. Men faktisk er denne en av de mest tungrodde, langsomme og usikre programmene for pdf-visning (har hatt en rekke sikkerhetsproblemer)

  Anbefal heller Foxit Reader, den er både kjappere, enklere, sikrere og mer funksjonell — og akkurat like gratis.

 2. Heier også på Foxit Reader. Dessverre gjør ikke kommunenorge det, noe som betyr tregere maskiner rundt om på norske skoler…gjerne med Acrobat Reade 5 OG 8 installert samtidig.

  Og skulle du ha behov for å konvertere PDF’er til doc-format:
  http://www.pdftoword.com/

 3. Hei !

  Flott artikkel om PDF !!!!!

  Jeg lurer også på logikken rundt dette å ha en PDF fil på en hjemmeside som besøkende kan laste opp 24/7

  Hvor skal filen lagres for at den blir tilgjengelig på denne måten.

  Jeg lærte meg først å lage PDF i natt , så jeg venter i spennig på en aha-opplevelse til 🙂

  twitter.com/kjartanalvestad ( Meg på twitter )

  Fin dag videre !

  Mvh

  Kjartan Alvestad

 4. Takk for hyggelig kommentar og for RT på Twitter. Når det gjelder å ha en pdf tilgjengelig på hjemmeside/blogg gjør jeg det slik (på denne bloggen): laster opp pdf’en til mediabiblioteket. Deretter velger jeg Vis Innlegg – da får jeg URL til pdf som jeg har lastet opp. Her er et eksempel: Når jeg skriver et blogginnlegg skriver jeg f.eks Last ned pdf – og lenker til URL’en jeg fant tidligere. Enkelt og greit! Samme prinsipp for hjemmeside.

 5. Takker for raskt svar !

  Jeg laster da filen opp på bloggen/hjemmesiden på samme måte som et bilde ,og den blir liggende som en undergruppe på det nettstedet som jeg kan linke til.

  Tusen takk !!!

 6. Ja, du kan se det omtrent på den måten der – hvis du hoster hjemmeside eller blogg på egen server legger du bare fila i en mappe og linker til den der, men hoster du ute må du laste opp omtrent som du gjør med bilde og så lager du en lenke til plasseringen bildet er på.

  Lykke til 🙂

 7. Takk skal du ha for denne PDF hjelpen. Nå ser jeg logikken og kommer til å praktisere dette ved behov.

  En god helg til deg !

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s