Hvordan video (kanskje) vil endre framtidens klasserom…

091008_rowell_PQ1

Hvordan vil bruk av video endre framtiden for læring?
Allerede i dag ser vi at mange elever har med seg videokamera – gjerne som en del av mobilen, og utviklingen med å integrere og miniatyrisere video vil nok bare fortsette. Siden «alle» kommer til å ha videokamera lett tilgjengelig vil nok ikke klasserommet lenger bli vernet som et privat rom for læring, men videoene vil bli publisert og delt gjennom nettsteder som YouTube – og på samme måte som for resten av samfunnet vil også klasserommet bli åpent og transparent. Dette vil skape en helt ny arbeidssituasjon for lærerne (Storebror ser deg). Sanntidsweb er et aktuelt ord om dagen – det kan kanskje benyttes i denne sammenhengen også.

Video for å tilegne seg kunnskap.
YouTube har allerede fått en posisjon i forhold til søk på instruksjons-, informasjons- eller gjør-det-selv-videoer. Vi finner også nettsteder som YouTube Edu og TeacherTube – nettsteder for å finne videoer knyttet mot skole/læring. Det største problemet med video er manglende legitimitet og tillit – videoer på nett oppfattes som mindre troverdig enn andre typer ressurser.

I dag finnes det muligheter for live videosendinger – en mulighet som kan brukes til «fjernklasserom» eller hjemmeundervisning…selv om det ikke er mye brukt. I forbindelse med prosjektet har vi vist møteverktøyet Elluminate (dette verktøyet kan integreres i LMS)  på noen skoler med tanke på elever som har fast hjemmedag pga lang reisevei til skolen eller for elever som ikke kommer til skolen fordi veien er stengt (deler av vinteren) – men vi har foreløpig for lite kunnskap og kompetanse til å utnytte et slikt verktøy optimalt. Det krever ikke bare teknologi, men også en endring i hvordan man formidler læringen. I tillegg handler det å bruke et slikt verktøy om både å overvinne motstand mot bruk (frykt for det ukjente?) og at elevene må adoptere en ny innlæringssituasjon (selvdisiplin, følge med på samme måte som om man fysisk satt i klasserommet).

Video handler mest om kommunikasjon og i mindre grad om kreativitet, men de unge adopterer teknologi raskt og bruker video som et visuelt språk for å kommunisere, dele kunnskap med andre og illustrere ulike poeng. Denne kunnskapen lærer man ikke i skolen i dag – sannsynligvis fordi skolen ikke oppfatter video som en ressurs for læring…men det burde man kanskje begynne å tenke på snart? 091008_rowell_PQ2

Dette innlegget er en oppfølger av «Ja til (pedagogisk) bruk av mobil i skolen» og  «Å lage korte videoer du kan være stolt av…» (og inspirasjon er eLearnMagazine-artikkelen How Tiny Camcorders are Changing Education)

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s