Liveblogging impulskonferansen; praktisk bruk av web2.0 – parallellsesjon

17092009313Svend A har fullt hus i sal 3 – og legger opp til en veldig «matnyttig» sesjon, han ønsker at deltakerne skal prøve selv å lage f.eks blogg eller blogginnlegg, legge bokmerker i delicious, tagge (se innleggene Tagging – nøkkelen til internett og Tagging er tingen) osv.

Han viser fra sin egen side; Gjemmesiden – og viser hvordan han organiserer innholdet på sin blogg med tagger osv, og at taggingen viser for omverden hva bloggen inneholder av informasjon. Vi får en oppgave somvi skal løse, lenken finner du her – men det går ut på lag egen blogg (opprettes på blogger), skriv et innlegg. Hvis du får tid; gå inn på en annen sin blogg og legg inn kommentar. Svend A går rundt og hjelper til – jeg hører det er ulike spørsmål han får; f.eks skal man bruke eget navn eller ikke (Svend sier han bruker sitt eget navn, men at man nå i øvingen gjerne kan bruke et annet om man heller vil). Noen har problemer med å opprette konto, det er vanskelig å lese kontrollbokstavene….Jeg hører også noen som er storfornøyde med seg selv «Lærer, jeg har laget min første blogg!».

Noen synes tydeligvis det er vanskelig å finne noe å skrive om, andre skriver bare en linje – dette er en tilvenningssak. Noen smiler småfornøyd der de sitter, andre igjen er dypt fordypet i prosessen. Det er store variasjoner; enkelte har ennå ikke fått opprettet bloggen sin – mens andre er i full gang med å endre utseende, farge, legge til gadgets…..

Spørsmål; hvordan klarer man å søke opp blogger? Måten å finne fram er ofte å nøste gjennom å se hvem det er lenket til – da finner man gjerne andre blogger som kan være interessante. Det enkleste er kanskje å spørre hvis du skal finne bloggen til noen du kjenner? Hvordan skal man så finne fram ellers (min anbefaling; google bloggsøk har vært effektiv for meg).

Svend A viser dette med å ha favoritter i nettleseren (lagre bokmerker) – problemet med denne løsningen er at bokmerket blir lagret på bare den ene maskinen, bytter man maskin følger ikke bokmerket med. Hvordan skal jeg vise for resten av verden hvilke bokmerker som jeg synes er interessante? Svend A skriver inn nettadressen til delicious, et nettsted for lagring av bokmerker – en side han mener er svært spennende. Han går gjennom prosessen med hvordan man registrerer seg på denne siden….(tuller litt med at han har samme brukernavn – nemlig Svendah – og samme passord, sier det er temp1234, for deretter å si at han bare tuller – på alle innlogginger). Han sier at det er bedre å organisere bokmerker/favoritter her fordi det er lettere å søke, man kan ha tusenvis av bokmerker – noe som er vanskelig i nettleseren. Han får ikke tilgang bare til sine egne bokmerker, men kan også se hvilke sider andre har bokmerket. Det å lagre bokmerker på delicious er derfor veldig smart, han viser også taggingen – det at man kan sette merkelapper på bokmerkene som sier noe mer om hva de inneholder, for deretter å søke opp via tagskyen senere. Bokmerkene kan ha flere tagger, det gjør at du kan snevre inn søket; eks tagge med både web2.0 og foto…. Ny oppgave sosial bokmerking; lag din egen konto på delicious, registrer et bokmerke f.eks bloggen din. I tillegg finnes det et verktøy (add-on) som gjør at du rett fra nettleseren kan lage bokmerker på delicious.

Pause….

Mer spørsmål om bokmerking, det at andre kan se hvilke bokmerker du har lagt inn. Svend A viser også menyen med venner og hvordan man finner bokmerker og tagger for disse…Man kan både finne ut litt om personen, og når det er noen du kjenner så vet du noe om hva slags kvalitet de har på bokmerkene sine. Hvordan lage venner (nettverk) i delicious? Skriv inn adressen på den du vil ha inn i ditt nettverk, trykk deretter på «add to network». Hvordan finner man andre personer? Man kan se hvem andre har i sine nettverk, og gjennom dette gjerne finne nye aktuelle personer til nettverket ditt. Du trenger ikke kjenne de du legger til i nettverket ditt. Man kan skjule bokmerke for andre ved å sette kryss (privat) «mark as private» – da ser ikke andre dette bokmerket, du må være innlogget for å få tilgang til det. Bruk i undervisning? Oversikt over ulike kilder/ressurser, i feltet «notes» kan man f.eks stille krav om faglig begrunnelse for at akkurat denne ressursen er bra – og man kan tagge med samme for alle kildene man finner innenfor et gitt tema (bruk f.eks tema+skole+årstall for å lage unik tag). Hvis 30 elever skal finne 3 ressurser hver, og begrunne hvorfor….ja, da har du plutselig 90 mulige kilder/ressurser på et øyeblikk framfor å finne alle selv.

RSS.

Svend A går inn på Google Reader, og viser knappen «Add a subscription» – og legger til vg sin RSS ved enkelt å skrive inn vg.no i feltet. Nå får du alle overskriftene fra VG i leseren. Prøver du med aftenposten.no ser du at du får flere mulige rss-kilder. Etterhvert som du blar nedover nyhetsmatingen telles også antall uleste ned i menyen til venstre i Google Reader. Dette er en smart måte å lese mange kilder på samtidig. Svend A viser eksempel fra sin egen hverdag; han har bl.a lagt inn alle lærere med blogg i Norge for å se når det er nye innlegg. Det er mye mer praktisk å få alle inn på denne måten framfor å surfe rundt og lete opp alle bloggene, han trenger heller ikke lese alt – men kan gå inn på de som er spesielt interessante. Slik kan man lese mange hundre kilder samtidig! Du kan også merke spesielt interessante innlegg med stjerne – merkede innlegg – slik at man kan få en egen oversikt over disse. Dette er enkelt å komme igang med! Svend tipser; hvis man bruker blogg i undervisningen er dette en ypperlig måte å holde oversikt over de ulike bloggene på!

Jeg hører en kommentar som jeg sender direkte videre; hvis man skal ta i bruk blogg mer i undervisningen ville det være fint om man fikk en mer funksjonell RSS-feed i LMS enn slik den fungerer i dag, gjerne en som ligner på Google Reader.

Rundt meg ser jeg at skjermene er oppe på både blogg, delicious og google reader – her er det ikke mye surfing på andre nettsider…. Helt klart at dette er noe som er interessant for deltakerne (min kommentar: slik burde jo all læring være, så interessant at man ikke fant på andre ting). Et tips til for RSS; i stedet for å lime inn hver enkelt som du følger på delicious (i eget nettverk) i RSS-leseren så kan du heller bare lime inn en adresse; din egen – da får du et RSS-element for hvert bokmerke som hver person i nettverket ditt legger til. Eller hva med å abonnere på en spesiell tag, f.eks web2.0?

Wiki.

HiST (Høgskulen i Sør-Trøndelag) bruker wiki som prosjektområde/prosjektstyringsverktøy; eks.saksinnkallinger, referat, lenker til aktuell litteratur, hva den enkelte skal gjøre i prosjektet osv. Et felles område man kan operere på samtidig. Svend A lager en fersk wiki i wikispaces, her kan alle lage sin private wiki. Wikipedia er eksempel på wiki; alle kan delta på wiki i motsetning til blogg som er din egen. På wikispaces må man først logge seg inn (evt opprette som ny bruker), deretter «create new wiki» – f.eks en wiki for klassen for et semester eller et skoleår. Svend A lager en wiki som heter forde2009. Man kan velge å betale – da slipper man reklame (oppfordring fra salen om at Svend A skal betale…latter), bruker man gratisversjon må man tåle dette. Oppgaven er å gå inn i wikien som Svend A nå har laget (det tok 20 sekunder) og skrive inn informasjon. Han endrer startsiden, trykk «edit», og får opp editoren hvor han kan skrive inn en bedre startside («Dette er en tullewiki hvor alle kan bidra, for eksempel med vitser») – det viser seg at noen er raskt inne og skriver en liten (tulle)melding. Vi skal lage en forside med vårt navn og skrive inn noe på wikien….Det ser ut som det går ganske bra, enten er det at folk begynner å bli trøtte eller så er det at de forstår dette med en gang – lite hender i været nå…adressen til wikien er i alle fall: http://forde2009.wikispaces.com

Avslutning og jeg overrekker bok til Svend Andreas som takk for innsatsen, dette har vært veldig kjekt – stor applaus! En siste oppfordring fra Svend A; prøv videre selv – så er dere på god vei!

Oversikt over alle livebloggene mine fra denne konferansen. 
Oppdatert 18/9: ser at Svend A har et innlegg på sin egen side som bl.a omhandler hvordan et webbasert læringsmiljø kan se ut..

Advertisements

4 comments

  1. Så bra, Eva! Nå trenger jeg ikke pønske ut hva jeg skal si neste gang, jeg bare slår opp på bloggen din kvelden før for her står jo det meste 🙂 Utrolig vittig at du også har med vitsingen!

    Jeg synes det er veldig bra at du blogger live. Det gjør det mulig for andre å følge med uten å kunne være til stede. Jeg har lest mange av de andre innleggene dine, og føler dermed jeg har fått med meg de deler av konferansen som jeg ellers ikke kunne fått med meg. Takk for det!

    Jeg vil også berømme dere i Sogn og Fjordane for å lage en så praktisk konferanse. Det er helt i tråd med mine observasjoner. Lærere trenger inspirasjon i form av eksempler begrunnet i teori, men de trenger også praktiske økter. Skulle ønske flere fulgte deres eksempel og lagde det like praktisk.

  2. Hei Svend, takk for kommentarer både på denne og Samarbeid- og vurderinginnlegget. Jeg synes det er artig å liveblogge, og bruker det som oppslagsverk for meg selv når jeg er ute på skolene – og hvis andre kan bruke det i tillegg er det kjempeflott. Det å dele er jo helt i tråd med prosjektet mitt 🙂 Men…..det krever at vi har gode og inspirerende forelesere også – noen som har noe som er verdt å spre og dele, slik vi heldigvis hadde på denne konferansen (så mange takk til deg for det). Jeg ser også at det å ha hands-on-sesjoner er veldig viktig – og det er tydelig at mange satt pris på dette framfor å bare høre noen som stod framme og snakket med store ord, dette er nok veien å gå skal man få opp bruken. Ønsker deg ellers en fin helg – og så er det nok mye sannsynlig at vi møtes igjen i en eller annen form for konferanse 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s