Delingskultur liksom….. (eller 90-9-1-regelen)

Jeg leste her en dag (husker ikke hvor – gjerne noen som kan hjelpe?) noen som hadde skrevet at når vi snakket om dette med delingskultur var det en 90-9-1-regel. Jo mer jeg har tenkt på det, jo mer har jeg kommet til at det er nok riktig. 90% av de som surfer rundt på nettet er bare brukere av informasjon andre har lagt ut, 9% er aktive i den forstand at de kommer med kommentarer og korrigeringer på det andre har skrevet mens 1% bidrar aktivt. Det er vel ikke mange som leser dette som har skrevet f.eks en artikkel på Wikipedia – oppslagsverket som er laget av brukerne….Ja, jeg kan ikke påstå at jeg har skrevet noen artikkel der jeg heller, men…jeg er i alle fall blant de 9%.

Jeg bruker nettet ganske mye, og finner mye god informasjon – og den informasjonen kan jeg ofte gjenbruke i forbindelse med jobb eller studier. Det sparer meg for mye tid – det er ikke noe poeng for meg å finne opp hjulet selv hver gang. Likevel forsøker jeg å gjøre noe konstruktivt ut av det jeg finner og det jeg produserer selv – f.eks å publisere på denne bloggen, kanskje det er andre som kan bruke det jeg har skrevet (og så blir min samvittighet litt renere; jeg ikke bare «snylter» – men bidrar). Bloggen er først og fremst mitt arbeidsverktøy, jeg ser at ting jeg har skrevet her tidligere nå blir børstet litt støv av og blir brukt på nytt i forbindelse med nye prosjekter, møter osv. Et eksempel på dette er f.eks livebloggen fra Opphavsrett i ei digital tid – jeg var på dette seminaret og prøvde å få med meg det meste av det som ble sagt, føyde til noen lenker – og nå er dette blitt en ressurs i forhold til at vi skal snakke om åndsverk, lisenser og opphavsrett i forbindelse med IKT-reglementet jeg har skrevet om de siste dagene (ser livebloggen kryper opp igjen på lista over mest leste innlegg siste tiden – og nå har jeg forklart grunnen).

Enkelte hevder at vi er litt slik at «mitt er mitt» og at vi har en holdning som går på at dersom jeg har brukt tid på å lage noe så skal i alle fall ikke andre få det «gratis» og «rett i hendene«. Jeg tror ikke at problemstillingen er så svart/hvitt. I samtaler jeg har med andre om dette kan det mer virke som om man ikke bidrar fordi man er redd for at det man skriver ikke er «godt nok» (uff – hva vil andre synes om det jeg skriver) eller at man ikke har behov for å «promotere seg selv» (jeg har ikke behov for å vise meg selv fram på nettet – jeg er ingen narsissist).

Selvfølgelig er ikke alt det man finner interessant og jeg synes heller ikke at alle sosiale medier nødvendigvis bidrar veldig mye slik sett (ikke veldig interessant å vite hva alle holder på med til enhver tid), men…jeg tror de aller fleste vil kunne bidra med noe som er interessant for andre – skriv om noe du er opptatt av og brenner for, engasjement er viktig tror jeg.

Alternativt kan du gjøre som meg, opprett en blogg som verktøy for deg selv. Bloggen kan du selvfølgelig holde helt for deg selv, men jeg må si at tilbakemeldingene jeg har fått i form av både kommentarer, oppgaver og tekst andre har skrevet eller lenker til aktuelle nettsteder ofte har vært og er uvurderlig – så hopp i det og prøv selv, la nettet vise seg fra sine sterke sider; informasjonssøk, kommunikasjon og interaktivitet og la oss sammen endre 90-9-1-regelen!

3 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s