Å skrive en problemstilling kan være vanskelig, den skal gå som en rød tråd gjennom hele besvarelsen – og det som er vanskelig er å holde seg til den og ikke skrive om alt mulig annet. Det du setter i problemstillingen – tidlig i oppgaven – er det du skal svare på i konklusjonen, det kan derfor være nødvendig å justere litt på problemstillingen etterhvert. Et hovedproblem er at man lager problemstillingen for omfattende – og så må man snevre den inn etterhvert. (eks. hvordan påvirker IKT norsk skole? – her får man så mange ulike innfallsvinkler, skal det gå på teknologi, programvare, praktisk bruk, hva skal man måle osv..altfor generell problemstilling, vanskelig å lage en konklusjon).
Du må prøve å finne ut hva som er viktig ; igjen mener jeg at et tankekart kan være greit. Sett opp hovedtema og del det opp i underemner – og sett opp sammenheng mellom underemner og hovedtema. Spør deg selv; hvorfor er dette viktig/hvilken betydning har dette, hvorfor er det slik, hvilke grunner er det for at det er slik osv. Prøv å ta bort det som er mindre viktig og konsentrer deg om noen hovedspørsmål.
En mulig angrepsvinkel er å se på;
- dette er noe jeg lurer på eller vil vite mer om
- det er forskjellig syn/forskjellige standpunkt – hvorfor er det slik og hvorfor mener man ulikt
- dette er noe jeg synes burde endres
Skriv ned spørsmål som du synes kan være aktuelle for oppgaven og stryk de setningene som;
- kan besvares med ja eller nei
- ikke gir rom for meninger (for/mot)
- ikke er interessante (for deg)
Bruk de spørsmålene som står igjen til å prøve å utforme en problemstilling (det bør holde med 3-5 spørsmål) – og så kan du evt snevre inn problemstillingen mer dersom den fortsatt blir for omfattende. Noen nøkkelord kan være; jeg vil undersøke, fortolke/analysere, argumentere for/mot, vurdere – og så prøve å gjøre problemstillingen mer konkret opp mot dette. Husk at du skal reflektere (tenke, vurdere og trekke konklusjoner) rundt problemstillingen – du skal ikke bare «klippe og lime inn» eller kun sitere faktainformasjon fra kildene.
Én kommentar