@CingT: Særoppgave i norsk

@CingT er en av Twitterbrukerne, og skal til med å skrive særoppgave i norsk – og siden det er så få karakterer tilgjengelig på Twitter har jeg skrevet noen stikkord som jeg ønsket å formidle til henne her:

SMS-språk – noen problemstillinger og ideer:
Hvordan har bruken av digitale medier forandret vår måte å kommunisere skriftlig på? Vi bruker SMS-språk og forkortelser, mange låneord fra utlandet (spesielt engelsk). Man har gjort mye forskning innenfor området – er bruk av SMS-språk bra eller dårlig for skriftlig framstillingsevne? Hva gjør det med vår kultur? «SMS-språk» fant man allerede i romertiden – se denne fra NRK. Den viktige skriften – nye medier har endret måten vi skriver på, hva betyr dette for skolens skriftopplæring?

Å skrive digitalt kontra analogt – noen kommentarer:
Kunne trekke en linje opp mot f.eks det som står i Kunnskapsløftet om kompetansemål i norsk (se begynnelsen på dette innlegget)? Å skrive ved hjelp av digitalt verktøy er annerledes enn å skrive på papir – kan flytte om på tekst, koble tekst og bilder, hyperlenker osv. – man starter ikke på toppen og skriver nedover, sammensatte tekster (se denne videoen). Prosessorientert skriving; samskriving skal gi bedre tekster.

Hvordan påvirker vår digitale verden oss?
Se artikkelen fra forskning.no om problemstillingen om bevaring av historie som gjelder virtuelle verdener; hvordan skal vi skrive (verdens)historien til det som foregår i virtuelle verdener? Digitalt verktøy: Bruk av blogg som ekstra hukommelse. Fra Arne Krokan sin blogg; Vil vi betale for digitale aviser? Interaktiv skriving gir bedre læring – fra Delte Meninger. Kvalitet på digitale læremidler. I tillegg er det en del rundt omkring som omhandler følgende utsagn; barn og unge skriver mer i dag enn tidligere, men de oppfatter det ikke slik selv fordi de ikke regner epost, SMS, twits osv som skriving. Mer sitering med åpen publisering. Tradisjonelle nettmedier fortsatt best.

Noen tanker i alle fall – kanskje noen du kan spinne videre på? Lykke til 🙂

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s