Når kan man si at du er deg?

godteriJeg ser at debatten om sikker identifisering stadig er i gang, og med stadig nye løsninger. Nå er det visst ganglaget som skal være det aller siste vi skal identifiseres på. Tidligere var det jo fingeravtrykket som var det «hotte», og nå kan vi jo reise ved å bruke finger’n – som det heter i reklamen fra noen av flyselskapene. Et lite søk rundt dette brakte meg til et innlegg som viser hvordan man lager falsk finger med falskt fingeravtrykk ved hjelp av lim og godteri – så det er tydelig at det å bli identifisert ikke er så enkelt.

For noen år siden (faktisk rett etter 11. september – som jeg forøvrig tidligere har laget en liten personlig teori rundt) var vi på møte i Oslo. Når vi skulle gå ombord i flyet på vei hjem viste det seg at min sjef ikke hadde legitimasjon med bilde med seg – og tatt i betrakning hendelsen i uka før var sikkerheten absolutt på topp på Gardermoen. Det hjalp ikke at minst halve flyet kunne identifisere ham – så lenge han ikke hadde gyldig legitimasjon fikk han ikke komme ombord….han ble tilslutt nødt til å ta nattbussen hjem – så spørsmålet om når man kan si at du er deg var ganske aktuell, det er tydeligvis ikke snakk om hvor mange andre som kan gå god for at du faktisk er deg.

Sikkerhet rundt dette med personopplysninger, hvordan de skal valideres, lagres og benyttes er en av de tingene jeg jobber mye med om dagen i forbindelse med Feide-implementering i de omkringliggende kommuner – og med alt som står skrevet om temaet rundt omkring i cyberspace er jeg litt i tvil om vi kan ha så stor tillit til såkalt «sikker innlogging» som vi faktisk har. Digital tillit er omskrevet nylig på forskning.no, der finnes også et innlegg som viser at datasikkerheten i kommunene går i riktig retning.

Uansett – spørsmålet vil sikkert bli diskutert i lange tider fortsatt, skal det være pinkoder eller retinascanning, fingeravtrykk eller ganglag – eller kanskje noe helt annet….

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s