Tidsklemma – del 2

computer1Som jeg nevnte i et tidligere innlegg («Når skal vi få tid? Lærere i tidsklemma») er en av de utsagn jeg møter mest «Når skal vi få tid?».

Utsagnet kommer i forbindelse med at man skal bruke digitale verktøy i undervisningen og flere mener at det krever for mye tid for den enkelte lærer å sette seg inn i bruken. Nå mener ikke jeg at lærere skal bli powerpointeksperter eller profesjonelle på lyd- og bilderedigering – det er ikke det som er hensikten. Hensikten er å bruke digitale verktøy der det er naturlig at de brukes – på samme måte som f.eks kalkulatoren. Vi som har jobbet på og med datamaskiner en stund vet at vi sparer både tid og arbeidsressurser (enklere måte å jobbe på), men selvfølgelig skal alt læres – og kanskje den store utfordringen for oss er å kunne formidle «matnytten» på en bedre måte. Uansett tror jeg at tiden man bruker på å sette seg inn i denne måten å jobbe på får man igjen i rikt monn..

Etter en telefonsamtale med Svend A i dag har jeg fått et nytt innspill i forhold til dette med tiden; man må tenke i retning av at læreren skal motivere og se muligheter, mens elevene skal gjøre «arbeidet». Et eksempel er bruk av wiki; her legger læreren tilrette, men elevene står for selve produksjonen og det blir også elevsentrert. Slike eksempler har vi tenkt til å vise på seminaret «Pedagogisk bruk av IKT i undervisninga» – dette tror jeg skal bli et godt seminar. Når vi først snakker om wiki; se denne siden på Wikipedia (wikibøker om IKT i utdanning)  – kanskje gode tips å hente for mange her 🙂

Andre lærere har skrevet noe tilsvarende i kommentarer til meg ;

 «Ledelsen bør i stor grad la folk få prøve seg – og la folk få lov til å feile»
«Grunn til motstand mot bruk av IKT tror jeg i stor grad dreier seg om at de må ta i bruk ressurser lærerne føler de ikke mester. Bruk av digitale ressurser krever nye former for undervisning som mange lærerne føler seg usikre på. I mange settinger vil læreren føle at eleven mestrer verktøyet bedre enn dem selv. Det er viktig at lærerne ser mulighetene i dette – og ikke se på det som en trussel i forhold til sin faglige autoritet.»
«Men det er økende interesse for å ta i bruk digitale verktøy i klasserommet, så det gjelder å legge til rette slik at de som vil får hjelp og støtte i starten . Fler og fler innser at data og Internett er kommet for å bli. Digital kompetanse er så forankret i nasjonale styringsdokumenter at vi må slutte å diskutere PC-tetthet, kontroll og stenging av internett. VI BARE MÅ HA DET!»

Likevel mener jeg at det må settes av ressurser – kanskje særlig i form av tid til å sette seg noe inn i bruken, men man trenger ikke flere års studier for å komme igang og la gjerne elevene være endringsagenter.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s