A3 (Når som helst, hvor som helst; Anytime, Anywhere, Anyplace)

sms1Jeg må si jeg blir overrasket over å lese artikler om at SMS-språk er bra (har imidlertid sett at det kan øke lysten til å skrive og lese). Når jeg ser hva som blir skrevet av både mine egne unger og andre skjemmes jeg over manglende rettskrivning og at de har liten forståelse for tegnsetting. Vi var nødt til å pugge dette på skolen, men så sitter det også (i alle fall det meste). Som en ser av collagen over er det ikke alt som er like opplagt når det gjelder SMS-språk (her er forøvrig en artikkel som forklarer en del ord)!

Denne artikkelen i ITavisen omhandler bruk av SMS-språk  – selv om jeg er litt forbauset over overskriften «SMS-språk skader ikke barna», den er vel ikke helt presis; det skal selvfølgelig være f.eks «SMS-språk skader ikke barnas språkutvikling» – det virker nesten som om vi var redd for at bruk av SMS-språk førte til fysiske skader på ungene. Et tilsvarende klassisk utsagn er «Hengende i skapet fant han frakken» – denne ler jeg av hver gang, jeg ser for meg mannen som henger der på kleshengeren – mens den opprinnelige meningen var vel å si at mannen fant frakken på en kleshenger i skapet. Et annet lite heldig utsagn er firmaet som skrev «Profesjonell på bilskader» – hva skal dette bety; selvfølgelig driver de med biloppretting, men det kan forstås som om de er profesjonelle på å lage bilskader.  Jeg er dessverre ikke skadefri selv heller; en gang klarte jeg å skrive følgende utsagn i en søknad;  «jeg er svært problemorientert» når jeg (selvfølgelig) mente «løsningsorientert» – er det dette som kalles generaltabbe? I alle fall ble det dårlig respons på den søknaden…

Det finnes så mye som er morsomt med språket; en annen klassiker er beskjeden som ble sendt og hvor komma stod feil – «Skyt ham, ikke vent til jeg kommer»  i stedet for «Skyt ham ikke, vent til jeg kommer» – fatal tegnsettingsfeil. En liten gjettelek kommer her: «Får får får får får ikke får får får lam» – klarer du å få mening ut av dette ved kun å bruke to punktum og et spørsmålstegn (svar finner du nederst i innlegget om du står fast)?

Ord som er feil eller blir brukt feil kan være ganske irriterende. «Gullforgylt» anser ikke jeg for å være et ord – er det forgylt er det jo belagt med gull, enda verre i annonser fra gullsmeden med «sølv forgylt» – dette heter forsølvet! Flere av mine bekjente forteller at de «lukket opp døren når det ringte på» – for noe tull, de åpnet den selvfølgelig og så lukket de den etterpå. Ordet «an» er et ord jeg ikke liker (som i «det går ikke an») – ordet virker så feil på trykk at jeg prøver å unngå det om jeg kan.

vi-har-pissa-i-fryserenfiseriEn annen ting er selvfølgelig direkte skrivefeil – det kan jo være direkte morsomt. Her har vi en klassiker til venstre og kanskje en ikke så kjent til høyre.

Når det gjelder forstavelser som f.eks mot og med så har vi jo f.eks motspiller og medspiller, men hva med motstander….jeg bruker aldri et ord som medstander! Det samme med u foran ord for å markere noe negativt; uheldig kontra heldig, men ufyselig kontra fyselig? Denne maten var virkelig fyselig…neppe et kompliment til kokken.

Mange kommunikasjonsproblemer kan bunne i bruk av metaforer og fremmedord. Min eldste pleide å gråte når hun var liten og vi sa et ord hun ikke forstod – bare for sikkerhets skyld, det kunne jo være noe farlig. Men det er ikke alltid de fremmede ordene som kan skape problemer – noen ganger er det kjente ord som skaper problemer uten at vi tenker over det. Jeg skal illustere med et eksempel fra en lærer som bl.a underviste fremmedspråklige. Han spurte «Hvilke farger har en skjære?» og ble møtt av forbausede blikk. «Farger? Skjære har ingen farge» – det tok litt tid før han skjønte at de aldri hadde hørt om fuglen, men at de tenkte på verbet (å skjære).

PS – svaret på oppgaven i teksten er: «Får får får? Får får ikke får. Får får lam.» Skjønner?

Se også innlegget om Visuelt språk –  en SMS-historie

Oppdatert 9. august: Romerne brukte også «SMS-språk» – artikkel hos NRK

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s